Beauty sleep – spavanjem do ljepote

“Beauty sleep“ doslovno znači spavanjem do poboljšanja ljepote. Iako zvuči kao marketinški trik, znanstvena istraživanja i dermatolozi potvrđuju kako se radi o pravom fenomenu

Ljepota odavno važna stavka ljudskoga društva, ali u posljednjim desetljećima postala je i predmetom istraživanja znanstvenika. Standardi ljepote mijenjaju se i nisu istovjetni za sve kulture koje nastanjuju Zemlju. U Zapadnom svijetu gradi se kult mladosti pa je svježina, mladolikost, zategnutost ono čemu težimo. Evolucijski biolozi smatraju da je ljepota vizualni signal zdravlja mogućim partnerima. Tako mladolikim tjelesnim izgledom odašiljemo poruku da smo zdravi i poželjni.

Tjelesno zdravlje uvelike je povezano sa spavanjem jer je to vrijeme kada se ono može odmoriti i regenerirati. Ponajprije to znači da mu treba dovoljno sati sna, za prosječnu osobu to je oko 8 sati. Ali taj san treba biti i kvalitetan – dubok, neometan, lagodan. Prvi korak u tome je odabir odgovarajućeg madraca, zatim jastuka, a potom i razvojem navika što činiti i što ne činiti za dobar san.

A evo kako dug i kvalitetan san pomaže da ostanete lijepi i mladoliki:

Bore

Koža stvara novi kolagen dok spavamo, a kolagen je spoj koji spriječava da se koža objesi. Više kolegena znači više volumena i manja podložnost boranju. Također manjak sna isušuje kožu, a to je itekako loše kada je u pitanju nastanak bora. Ako spavate 5 sati to može dovesti do dva puta više finih linija nego što bi nastale u 7 sati sna.

Osim toga, bitna je poza u kojoj spavamo. Spavanje na trbuhu ili boku stavlja pritisak na lice i može doprinjeti razvoju bora. Ako želite naučiti spavati na leđima pogledajte kako to učiniti ovdje.

Sjaj kože

Zadnjih godina jedan od hit trendova ljepote jest blistava, sjajna koža koja nas podsjeća na dobru hidrataciju, volumen, životnost, mladost. Kada spavamo tijelo šalje više krvi u kožu zbog čega se budimo s prirodnim blistavim sjajem. Lošim spavanjem sama koža postaje umorna, siva, beživotna.

Blistave oči

Besana noć najbolje se vidi na očima – podbuhle, mutne oči, podočnjaci – narušavaju naš izgled. Za ljepotu (oko) očiju treba piti dovoljno tekućine, hidrirati kožu i dobro se naspavati. Tamni kolutovi mogu se pogoršati ako ne spavamo dovoljno pa će krv manje cirkulirati kožom pa tako i onom oko očiju. A taj dio kože jedan je od najtanjih pa se lako vide takvi nedostatci s krvožilnim sustavom.

Zdravija kosa

Opet se vraćamo na cirkulaciju krvi kroz kožu koja je veća kada spavamo. Ta krv donosi nutrijente po cijelome tijelu pa tako i u vlasište. Da bi kosa rasla zdravija treba puno nutrijenata.

Također, nedostatak sna znači više stresa za um. Posljedično to znači povišenje razine kortizola koji može biti odgovoran za gubitak kose.

 

Savjet više:  tijekom sna tijelo se regenerira što ga čini prijemčljivijim za proizvode za ljepotu. Također ne mora se braniti od štetnih tvari u okolišu već se može odmoriti i fokusirati na hranjive tvari. Noćne kreme zato nisu marketinški trik. Nanesite hidratacijsku kremu (jer koža tijekom spavanja gubi više vode nego danju) i uživajte u snovima. Naravno pokušajte spavati na leđima kako krema ne bi završila na jastučnici umjesto u vašoj koži.

Ako želite bolje spavati pročitajte naše objave o snu i zdravlju klikom ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)