Naučite kako spavati na leđima

Imate li problema kod spavanja, a inače spavate na boku ili trbuhu, možda će vam pomoći ako se naučite spavati na leđima. Ovaj položaj najlakši je za održavanje kralježnice u pravilnom položaju tijekom spavanja.

Odaberite pogodan madrac i jastuk

Preduvjet svakog kvalitetnog sna je odgovarajuća podloga. Pri tomu se ponajprije misli na kvalitetan madrac i jastuk koji odgovaraju pojedincu prema nizu značajki. Kada je ta značajka spavanje na leđima, za prosječne zdrave osobe preporuča se tvrđi madrac. Takav madrac podržat će kralježnicu u pravilnom položaju kao i ostatak tijela koji neće propadati na točakama velikog pritiska poput stražnjice. Jastuk mora pružiti podršku vratu i njegovoj prirodnoj zakrivljenosti. Neki preporučaju jastuk od heljde jer se ljuspice mogu razmještati i prilagoditi svakoj osobi.

Fokusirajte se da ste u liniji

Kada legnete nemojte zakrivljavati nijedan dio tijela. Fokusirajte se da vam je cijelo tijelo u pravilnoj liniji, od glave do nožnih prstiju. Nemojte zakretati vrat ili savijati koljena. Svjesno provjerite dio po dio tijela da li je opušten – glava, ramena, ruke, trup, noge.

Ako vam je linijsko spavanje jako neudobno pogledajte savjete u nastavku koji će vam olakšati ovu pozu.

Podignite glavu i koljena jastucima (ili podesivom podnicom)

Nekima je spavanje u striktnoj ravnoj crti preteško. Probajte podići cijeli trup u blagu kosinu s još jednim do dva jastuka. Ovako ćete smanjiti pritisak na kralježnicu ako ga ima. Također probajte staviti jastuk ili zarolani ručnik ili dekicu ispod koljena za opuštanje donjeg dijela kralježnice. Najjednostavniji način za podizanje trupa i koljena su podesive podnice. Postoje razne varijante kojima se dižu samo određeni dijelovi ili se mogu podesiti na jako puno načina. Ako već znate sve o njima pogledajte našu ponudu ovdje, a ako želite pročitati još nešto o podnicama kliknite ovdje.

Ogradite se jastucima

Izgradite tvrđavu od jastuka oko sebe! Ova zabavna aktivnost pružit će vam udobni štit od prevrtanja po krevetu. Bilo bi odlično da imate velike i teže jastuke. Osim kao barikada, jastuci vam mogu poslužiti da položite ruke na njih ukoliko vam je spavanje u liniji neudobno.

Spavajte u pozi zvijezde

Poza zvijezde nije toliko različita od ravne linije. I u ovom položaju fokusirajte se da je sve od vrha glave do dna trtice u ravnoj liniji. No ovaj put ruke i noge raširite u pozu zvijezde. Igrajte se s točnim položajem ruku i nogu koji odgovara vama, možda noge želite tek malo raširiti, a ruke poprilično ili obrnuto. Bitno je da svi dijelovi tijela, pogotovo kralježnica, budu opušteni.

Pokrijte se teškim pokrivačem

Teški pokrivači pomažu pri umirivanju psihe nakon stresnog dana. Osjećaj koji pružaju znanstvenici zovu „pritisak dubinskog dodira“ i imitira pozitivne dodire poput snažnijih zagrljaja, glađenja, držanja. No može vam pomoći i da se naviknete spavati na leđima. Preporučuje se uzeti pokrivač koji teži 10 % vaše tjelesne težine što je dosta teže od uobičajnih pokrivala. S ozbirom da ležite na leđima, velika površina tijela bit će pod pritiskom teškog pokrivača koji će vam onemogućiti da se vrtite. Uz umirujuća svojstva koja smo ranije naveli, teški pokrivač pomoći će vam da se opustite u novoj pozi na koju inače niste navikli.

Promijeniti naviku koja je kod većine ljudi začeta dok su bili bebe je teško. Dajte si vremena s ovim taktikama i ne posustajte ako se uhvatite da ne spavate na leđima cijelu noć. Trebat će vam barem mjesec dana da počnete vidjeti neke rezultate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)