Spavanje na trbuhu može biti štetno za vaše zdravlje

Kratko i jasno – spavate li na trbuhu trebali bi spavati drugačije. Ukoliko u tome ne uspijevate, donosimo nekoliko savjeta kako ublažiti posljedice ovog lošeg načina spavanja

Otprilike 7% ljudi spava na trbuhu

Položaj glave i vrata je zakrenut kod spavanja na trbuhu

To znači da je taj dio kralježnice u nepravilnom položaju i može dovesti do raznih bolova. Ne samo da je zakrenut već je vjerojatno i savinut prema natrag zbog visine jastuka.

  • Savjet: Da biste izbjegli ovaj problem, koristite tanak jastuk kako bi vratni dio kralježnice bio u ravnini s ostatkom. I dalje će bit zaokrenut, ali barem će slijediti konturu kralježnice. Ako želite u potpunosti ravnu kralježnicu, iako je teže izvedivo – možete probati poduprijeti čelo tvrđim i debljim jastukom kako bi vam držao vratnu kralježnicu u neutralnoj pozi. Ukoliko imate bolove u području zdjelice, stavite jastuk ispod kukova.

Spavanje na trbuhu zakrivljuje kralježnicu

Spavanje na trbuhu može iskriviti kralježnicu na način da je na prsnom dijelu u višem položaju, u trbušnom dijelu kralježnica može propasti, dok u području zdjelice biti djelomično izdignuta. Osim lošeg položaja kralježnice, spavanje na trbuhu stvara preveliki pritisak na dijelove tijela gdje ih ne bi smjelo biti. Pritisak na lice i prsni koš otežavaja disanje, dok pritisak na zdjelicu i koljena mogu izazvati bolove.

  • Savjet: Odaberite madrac čiji je površinski sloj od memory pjene. Ovaj mekani i prilagodljiv materijal dozvolit će svim dijelovima tijela da utonu onoliko koliko trebaju i pruže najbolji mogući položaj vašoj kralježnici.

Ovaj položaj spavanja može vam stvoriti bore 

Pritisak koji se vrši na kožu lica može pospješit nastanak bora, a tkanina jastučnice može negativno utjecati na kožu ukoliko je tretirana raznim kemikalijama.

  • Savjet: Isprobajte mekani jastuk koji će ublažiti pritisak.

Ima li spavanje na trbuhu pozitivnu stranu?

Usprkos svim nedostacima, nije sve tako crno za osobe koje spavaju na trbuhu. Naime, ova poza spavanja može ublažiti apneju i hrkanje. Ovakvim spavanjem vaši gornji dišni putevi ne opstruiraju protok zraka do pluća što je jedan od razloga za ove probleme. No usprkos tome, trebali bi u potpunosti izbjegavati spavanje na trbuhu. Razmislite o odabiru drugog položaja spavanja poput spavanje na boku ili spavanje na leđima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)