Kako zaspati brzo?

Mnogi od nas svakodnevno su iscrpljeni i umorni, a kada dođe vrijeme za spavanja ne možemo zaspati. U tim trenutcima pitamo se kako zaspati na silu i dočekati jutro svježiji. Donosimo neke savjete kako lakše zaspati.

Zapišite svoje misli

Glavni razlog zašto ne možemo zaspati je užurban um pun misli. Vrtimo što nam se dogodilo ranije i što će se dogoditi sutra. Ne moraju to biti niti ružne misli. Pozitivno uzbuđenje zbog skorašnjeg puta ili velikog događaja također nas mogu držati budnima. Pokušajte prije spavanja zapisati sve što vas uzbuđuje. Pisanje dnevnika je odlično sredstvo i inače za otpuštanje stresa, ali možete i samo staviti natuknice što sve trebate obaviti idućih par dana na komad papira koji ćete kasnije baciti. Ovo će pomoći da misli izbacite iz uma na papir i ostavite ih tamo do sutra.

Ustanite!

Ako ležite u krevetu više od 30 minuta bez uspjeha u zaspivanju, ustanite! Iako je opće znanje da je potrebno odspavati 8 sati, nekima zaista treba manje. Ne tjerajte se ukalupiti ako to nije vaš ritam. Ustanite iz kreveta, radite nešto drugo i pokušajte zaspati opet za pola sata. Možda ste se taj dan ustali kasnije i tijelo vam još nije „odradilo“ satnicu u kojoj je inače aktivno. Tu noć ćete zaspati kasnije, ali stavite si budilicu da se probudite rano. Jednu noć ćete spavati manje, ali već iduću večer zasapat ćete opet u uobičajno vrijeme.

Čitajte knjigu

Usmjerite vlastite nekontrolirane misli na neko neutralno štivo. Ništa što će vas dodatno stimulirati. Osim što će vam umiriti misli, samo čitanje može vas umoriti pa ćete uskoro zaspati. Nikako ne koristite elektroničke uređaje za čitanje jer oni emitiraju plavo svjetlo koje tijelu govori da mora ostati budno. Uzmite štivo tiskano na papiru.

Zvučno umirenje

Postoji niz načina da se umirite stavljanjem slušalica u uši i puštanjem nekog sadržaja. Možete slušati emisije na razne teme – ali opet ništa što će vas uznemiriti. Možda vam odgovaraju zvukovi iz prirode – pronađite zvukove džungle, oceanske valove, pijev kitova. Ako vas zvuci koje prepoznajete pak drže budnima, probajte bijeli šum– mješavinu kompjuterski generiranih zvučnih frekvencija.

Umirite se pravilnim disanjem

Pravilno disanje nosi mnoge benefite i trebalo bi ga vježbati svaki dan, ne samo pred spavanje. Dubok udah usporava otkucaje srca, unosi mnogo kisika u organizam i opušta ga. Dok vam u krevetu misli bježe posvuda, usmjerite ih na vlastiti udisaj. Ispočetka ćete to moći tek nekoliko sekundi dok opet ne odlutaju, ali uporno ih vraćajte i dišite duboko s namjerom. Ispunite trbuh i pluća zrakom polagano udišući, zadržavajući dah par sekundi i polako ga otpuštajući. Možete staviti jednu ruku na trbuh, a drugu na prsa da si olakšate držanje pažnje na ova dva mjesta na tijelu.

Vođena meditacija

Usmjeravanje pažnje na dah već je svojevrsna meditacija. No misli nam brzo mogu odlutati jer nema ničega na što smo se inače navikli fokusirati. Zato nam puno može olakšati kada imamo vanjski glas na kojeg možemo usmjeriti pažnju, a taj će nam glas govoriti o opuštajućim stvarima o kojima možemo misliti. Neke meditacije vode nas na tople plaže, neke nas fokusiraju na tijelo, a neke također na dah.

Ostavite nam komentar što vas drži budnima kako bismo mogli istražiti i dati vam savjete za vaš problem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)