Stvari koje ne smijete raditi u krevetu

Ako ne možete zaspati nakon dugog dana možda vas u tome ometaju neke navike. Pročitajte koje navike ometaju vaš san i čijim uklanjanjem si možete pomoći da lakše zaspete i prospavate noć u miru

Znate li da mnoge naše navike mogu imati negativan efekt na to koliko ćemo brzo zaspati, hoćemo li kvalitetno spavati, kako ćemo se ujutro lako ustati iz kreveta? Možda izgledaju nevažno za spavanje, ali itekako su bitne.

Pripremili smo nekoliko pogrešaka koje svi radimo kada je u pitanju remećenje sna:

Krevet je samo za spavanje

Spavanje je kao i mnogo toga u našem životu stvar navike. Ako u krevet odlazite samo spavati vaš će mozak stvoriti tu pozitivnu korelaciju krevet=spavanje. Kada ga pak koristite za rad, jedenje, gledanje televizije ta korelacija ne postoji. Dapače, može se stvoriti i suprotna korelacija krevet=aktivnost. Spavaću sobu i krevet zato koristite samo za spavanje. Tako će se vaše tijelo i um već zbog samog okruženja početi spremati za san kada se pomalo ušuškavate u postelju.

Ne izvodite zahtjevne vježbe

Naporan trening diže energiju u tijelu, a to je upravo suprotno od onoga što se treba događati kada se spremamo na spavanje. Pogotovo se to odnosi na kardio vježbe. Ako ne možete spavati nakon napornog treninga možda je upravo on razlog. S druge strane, opuštajuće vježbe istezanja nekima mogu pomoći. Važno je opustiti se i spustiti srčani ritam.

Pazite s hranom

Nije dobro otići spavati gladan, ali definitivno niti prepunog trbuha. Pazite se masne, začinjene, prerađene i hrane s puno ugljikohidrata. Ako ste gladni pojedite povrće, voće ili čašu jogurta. Tijekom spavanja normalno je da se probava usporava kao i lučenje određenih hormona. Jedete li prije spavanja remetite tu dinamiku, a rezultat je veća razbuđenost. Slatka hrana dodatno diže energiju što ne želimo kada idemo spavati.

Naravno treba paziti i s pićima – ne pijte kofein i slatke sokove. Unatoč tome što nas alkohol čini pospanima ne treba konzumirati niti njega. Naime nakon prvotne pospanosti alkohol se počinje razgrađivati u probavi i remetiti REM stadij spavanja. Tada se tijelo i um inače najviše regeneriraju, a alkohol to ometa. Zato se sljedeći dan budimo mamurni – loše volje, umorni i nekoncentrirani. Osim toga alkohol je dijuretik zbog kojeg ćete se često buditi i ići na WC.

Ne pušite cigarete

Iako pušači puše kako bi se opustili, nikotin zapravo ima stimulirajuća svojstva koja mogu pogoršati nesanicu. Nikotin potiče proizvodnju jednog od neurotransmitera koji su odgovorni za pobuđeno stanje. Također pred jutro tijelu počinje nedostajati nikotina te će nas to probuditi prije nego što bi se inače probudili.

Ne gledajte TV

Ne samo da TV, puštanje videa na internetu ili filmova može biti prestimulirajuće iskustvo od kojeg je teže zaspati već je problem i u samoj tehnologiji. Naime monitori, TV-i i slične naprave emitiraju plavu svjetlost. Ta je svjetlost dio spektra koji govori tijelu da je dan i da treba biti budno. Zato gledanje TV-a i računala ima kontra-efekt kada pokušavamo zaspati.

Što ste vi otkrili da vam ometa san i kako ste si pomogli? Podijelite s nama vaša iskustva dolje u komentarima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)