Savjeti za kvalitetnije spavanje na boku

Spavanje na boku smatra se zdravim, ali samo ako se radi ispravno. Pogledajte prednosti i prijedloge kako zdravije spavati na boku

Najveći broj ljudi spava bočno. Kao i uvijek, važno je pobrinuti se da je kralježnica u ispravnom položaju. Također postoje nekoliko točaka gdje treba ublažiti pritisak te dijelova tijela koje treba podržati u dobrom položaju. Donosimo nekoliko savjeta ukoliko spavate u ovom položaju.

Koristite srednje mekan madrac

Kod spavanja na boku preporuča se srednje mekan madrac kako bi ublažili pritisak na određene dijelove tijela. Ponajviše se misli na ramena i kukove koji će utonuti u madrac baš onoliko koliko trebaju i time održati kralježnicu u neutralnom položaju. Odabirom dobrog madraca smanjujete mogućnost od bolnih ramena koji se mogu javiti zbog pritiska. Ruke pokušajte držati paralelno i ispod granice lica. Možete pokušati zagrliti jastuk kako bi dali rukama i kralježnicu podršku.

Koristite čvrst jastuk

Kako bi izbjegli bolove u vratu – ne uvlačite bradu. Koristite čvrst jastuk koji će podržavat glavu i vrat u ravnnini s ostatkom kralježnice. Možete izmjeriti duljinu od vrata do kraja ramena i time si pomoći pronaći odgavarajuću debljinu jastuka.

Privucite koljena blago prema trbuhu

Dobro izveden položaj spavanja na boku može smanjiti bolove u zglobovima i donjem dijelu leđa. Uvelike će pomoći ako stavite čvrst jastuk između koljena. Tako će kukovi i koljena ostati u pravilnom položaju. Također privucite koljena blago prema trbuhu za opuštanje donjih leđa.

Neka istraživanja pokazuju da je bolje spavati na lijevom boku zbog asimetričnosti unutarnjih organa. Spavanje na toj strani pospješuje probavu i smanjuje vjerojatnost za žgaravicu. Spavanje na boku može pomoći kod hrkanja i apneje. Gornji dišni putevi manje opstruiraju protok zraka do pluća kod ove poze spavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)