Najbolji položaj za spavanje

Postoje tri glavna položaja za spavanje: na leđima, na boku i na trbuhu. Govorimo o tome koji je najbolji položaj za spavanje: kod bolova u leđima, za kičmu općenito ili primjerice vratnu kralježnicu

Mlade, zdrave osobe neće osjetiti negativne strane određenih položaja za spavanje. Za njih je svejedno kako spavaju iako se općenito spavanje na trbuhu smatra najmanje zdravim.

Ako vas zanima više o svakom položaju spavanja za spavanje na leđima kliknite ovdje , za spavanje na boku ovdje i za spavanje na trbuhu ovdje .

Kako god spavali, važna je potpora kralježnici. Odabirom kvalitetnog madraca i odgovarajućeg jastuka možete pozitivno utjecati na kičmu i tijelo te odgoditi nastanak bolova.

S druge strane, ukoliko vas muče neki zdravstveni problemi oni se mogu ublažiti tako da odaberete najbolji položaj za spavanje za određenu boljku.

Najbolji položaj spavanja za vratnu kralježnicu

Izbacimo odmah spavanje na trbuhu jer ono stvara veliki stres na ovaj dio tijela. Spavanje na leđima i boku se preporuča kao najbolji položaj spavanja za vratnu kralježnicu. U oba slučaja je za vratnu kralježnicu bitan odabir jastuka. Ne koristite čvrste jastuke koji neće dozvoliti da glava blago upadne u njih i prilagodi se prirodnom položaju za vrat. Umjesto toga koristite nešto mekše, prilagodljivije jastuke.

Anatomski oblikovan jastuk – kompaktni jastuk koji ima zaobljenje koje će držati vrat u prirodnom, blago uvinutom položaju te udubljenje u kojem će se udobno smjestiti glava. Gledajte da jastuk nije previsok kako se vratni dio kralježnice ne bi previše izdigao iznad ostatka.

Umjesto perja koje brzo izgubi formu koristite jastuke s komadićima pjene. Oni će se bolje prilagoditi vratu te ostati u dobrom obliku dulje vremena.

SAVJET VIŠE: ako spavate na boku, izmjerite širinu jednog ramena (od vrata do kraja ramena) kako biste utvrdili koliko visok jastuk vam treba da kod spavanja vratnu kralježnicu držite u ravnini s ostatkom kralježnice

Najbolji položaj spavanja kod bolova u leđima

Niti u ovom slučaju spavanje na trbuhu nije preporučljivo – odaberite položaj na leđima ili boku. Kada vas bole leđa trebate paziti na odabir dobrog madraca. Nešto tvrđi madraci se općenito preporučaju kod bolova u leđima. Ako spavate na leđima stavite jastuk  ispod koljena, ili čak više njih ako je potrebno. Podignuta koljena smanjit će pritisak na leđa i dovesti kičmu u bolji položaj.

No spavate li na boku pazite da madrac nije pretvrd – ramena i kukovi moraju moći utonuti u madrac za održavanje neutralnog položaja kičme. Možete nabaviti nadmadrac kako biste dodali razinu mekoće vašem madracu.

Kod spavanja na boku dobro je staviti jastuk između koljena. Tako će kukovi ostati u pravilnom položaju i neće propadati i vući za sobom donji dio kičme. Ako imate manji struk i propadate na ovom mjestu također ga poduprite jastukom kako bi kičma ostala u neutralnom položaju.

Najbolji položaj za spavanje za kičmu

Najbolji položaj spavanja za kičmu je za većinu ljudi spavanje na leđima. Tako se težina tijela pravilno raspoređuje po madracu bez stvaranja brojnih i jakih točaka pritiska. To nadalje znači da je kičma u neutralnom položaju. No treba i odabrati dobar madrac koji će vam pružiti dobru podršku. Također je bitan jastuk koji će držati vrat prirodno zakrivljenim.

 

Sve naše proizvode možete isprobati u salonima Biosan madraca u Zagrebu i Bjelovaru. Živite li u udaljenim mjestima bez obaveze nazovite i pitajte naše trgovce sve što vas zanima na telefon 092/3315-447. Naručite madrace preko web-shopa, uz besplatnu dostavu i 2 godine garancije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)