Spavanje na leđima – saznajte sve o ovom položaju spavanja

Spavanje na leđima smatra se jako zdravim, ali za neke osobe ipak nije preporučljivo. Saznajte sve o ovom položaju spavanja


Spavanje na leđima je dobar položaj spavanja za većinu ljudi. Drži kralježnicu u neutralnom položaju ako spavate na dobrom madracu i jastuku. Ukoliko imate bolove u kralježnici ili vas muče apneja i hrkanje ovaj položaj spavanja nije preporučljiv za vas.

Ublažite probleme s refluksom
Spavanje na leđima može ublažiti probleme s refluksom – pobrinite se da je glava u blago višem položaju od trbuha. No i dalje pazite da ne iskrivljujete vrat već da održavate cijelu kralježnicu u ravnini. Najbolja solucija za to je podesiva podnica.

Umanjite bolove u leđima i kukovima
Ako imate bolove u leđima i kukovima od spavanja na leđima, probajte staviti jastuk ispod koljena. To će smanjiti pritisak na bolne dijelove tijela. Preporučljivo je upotrebljavati jastuk valjkastog oblika. Ukoliko nemate valjkasti jastuk, zarolajte deblji ručnik ili tanju deku u taj oblik.

Kako se riješiti apneje i hrkanja?
Apneja i hrkanje mogu biti uzrokovani opstrukcijom gornjih dišnih puteva zbog čega zrak teško ili nikako ne dolazi do pluća. Najbrža solucija koju možete isprobati jest spavanje na lijevom boku. Ukoliko se uvijek vraćate spavanju na leđima probajte poduprijeti glavu u povišeni položaj – pazeći da ne iskrivljavate kralježnicu. Podesiva podnica mogla bi pomoći. LINK

Spavanje na leđima spriječava nastanak bora na licu
Pozitivna stvar kod spavanja na leđima jest da ne pridonosi stvaranju bora na licu. Naime kada spavate na boku ili na trbuhu vaše je lice pritisnuto u jastuk. To stvara pritisak na kožu, ako imate nabore oni mogu ostati u koži dugo dok se ne vrati u prvobitno stanje.

Odaberite kvalitetan madrac i jastuk 
Spavanje na leđima drži kralježnicu u poravnatom položaju jer su glava, vrat i ostatak kralježnice u liniji. No to je moguće samo ako kralježnica ima dobru potporu. To se postiže ponajprije kvalitetnim madracem i jastukom.

Izaberite madrac koji je srednje tvrd do jako tvrd, ovisno o težini. Tako dijelovi tijela s većom masom neće propadati i kriviti kralježnicu.

Dobar madrac pruža kvalitetnu podršku vašoj kralježnici, a dobra podnica podupire vaš madrac i stoga je važno uz sam madrac odabrati odgovarajuću podnicu. Ako podnice na nekom mjestu propadaju isto tako će i madrac propadat te će se vaše tijelo iskrivljavati.

Postoji mogućnost da spavate na previsokom ili preniskom jastuku te time narušavate neutralni položaj kralježnice. Vrat mora imati prirodnu blagu zaobljenost zbog čega je važnu kupiti odgovarajući jastuk.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)