Saznajte kako očistiti madrac u par jednostavnih koraka

Oprati madrac kako bi ostao svjež ili ga pak očistiti od primjerice mokraće, krvi, plijesni ili grinja možete s nekoliko prirodnih sastojaka koje već imate kod kuće. Postupak je lak, a rezultat je zdraviji san

Bilo da želite oprati madrac kako bi ga osvježili ili ga očistiti od specifičnih nečistoća postupak je jednostavan i sličan. Uglavnom se razlikuju sredstva kojim se određena nečistoća uklanja.

Otprilike trećinu dana provodimo u krevetu. Koža nam dolazi u dotacvj sa raznim materijal, udišemo čestice u zraku. Zato je važno prirodnim sredstvima očistiti madrac kako ne bi razvili alergije i bolesti. Kako čist madrac znači bolji san redovito ga operite i uvijek što prije krenite s uklanjanjem nečistoća.

Preporuča se redovno očistit madrac barem dva puta godišnje u svrhu održavanja. Ako možete bilo bi odlično to učiniti svaka tri mjeseca. Briga za madrac produžuje mu vijek trajanja pa ga nećete morati uskoro ponovno mijenjati. Čist madrac štiti vas od razvijanja alergija uslijed stvaranja plijesni ili grinja.

Ako se pak dogodi nezgoda trebate madrac očistiti čim prije kako bi ga očuvali. Pazite da pri čišćenju koristite minimalne količine tekućine kako biste ga održali što više suhim. Mokra mjesta zatim dobro posušite i time spriječite razvoj plijesni, bakterija i sličnog.

U nastavku pročitajte kako očistiti madrac:

 • u svrhu regularnog održavanja
 • od mokraće
 • od krvi
 • od povraćanja
 • od plijesni
 • od grinja

 

Kako čistiti madrac regularno

Najprije uklonite svu posteljinu i stavite ju na pranje.

Zatim usisajte madrac. Većina usisavača ima na naznačen program za usisavanje presvučenog namještaja i madraca. Koristite poseban nastavak namijenjen za usisavanje presvučenog namještaja dok usisavate veće površine madraca. Za prljavštinu skupljenu u rubovima koristite uski nastavak. Madrac usisajte sa svih strana te ne zaboravite usisati i sam krevet. Čišćenje je prilika da preokrenete madrac kao što se inače preporuča.

Želite li ukloniti stare mrlje pokušajte s pastom od 1 mjerice sode bikarbone i pola mjerice vode. Utrljajte pastu preko mrlje u debljem sloju, tako da se mrlja uopće ne vidi (otprilike 1 mm paste). Pustite oko pola sata ili dok se ne posuši. Osušena soda bikarbona trebala bi upiti boju mrlje. Na kraju očistite madrac od sode te posisajte.

Soda bikarbona raspršena po madracu (olakšajte si tako da ju stavite u sito) uklonit će blage neugodne mirise. Ostavite ju najmanje pola sata, ali što duže to bolje! Nakon toga usisajte.

Volite li mirisna ulja, u bočicu s raspršivačem stavite malo vode i 10-ak kapi ulja, dobro protresite i s visine oko pola metra lagano pošpricajte cijeli madrac.

Madrac mora na kraju biti potpuno suh! Ukoliko ga želite brže posušite koristite sušilo za kosu.

Kako očistiti madrac od mokraće

 • Uklonite posteljinu i stavite ju na pranje.
 • Krpom tapkajte po madracu kako biste izvukli višak vlage. Nemojte trljati jer će tako nečistoće prodrijeti dublje u madrac!
 • Mrlju i ostatak vlage uklonite posipanjem sode bikarbone.
 • Mirise mokraće neutralizirajte špricanjem otopine detrdženta i vode ili otopinom s jednakim omjerima alkoholnog octa i vode. Ostavite 10-ak minuta te uklonite višak vlage krpom.
 • Usisajte kako biste očistili madrac od krutih ostataka poput sode ili detrdženta.
 • Dobro posušite madrac – ostavite ga na zraku, ukoliko možete stavite ga na sunce ili ga pak posušite sušilom za kosu.

Kako očistiti madrac od krvi

 • Uklonite posteljinu i stavite ju na pranje.
 • Pokupite koliko možete krvi papirnatim ručnicima ili wc-papirom. Tapkajte umjesto da trljate kako nebiste utrljali krv dublje.
 • U bočicu s raspršivačem stavite 3 %-tni hidrogen peroxid. Našpricajte mrlju te opet tapkajte. Zatim ponovno našpricajte pa tapkajte. Ponavljajte dok ne očistite svu krv s madraca.
 • Posušite madrac.

 

Kako očistiti madrac od povraćanja?

 • Uklonite ostatke s posteljine i stavite ju na pranje.
 • Napravite otopinu pola-pola vode i alkoholnog octa u bočici sa raspršivačem. Alkoholni ocat ukljanja neugodne mirise, dezinficira, a njegov će miris ubrzo i sam ispariti.
 • Pošpricajte i odmah potapkajte papirnatim ručnikom. Nastavite dok ne očistite mrlju od povraćanja s madraca.
 • Ukoliko je miris snažan pospite mrlju sodom bikarbonom te ju ostavite najmanje pola sata.
 • Ostavite madrac da se posuši ili posušite sušilom za kosu.

Kako očistiti madrac od plijesni?

Plijesan na madracu izgleda kao roze ili crne točke ili mrlje. Spore plijesni nalaze se svugdje u zraku, ali na vlažnim i mračnim površinama one se počnu razvijati. Razvijena plijesan može biti opasna za dišne puteve pa bi najbolje bilo kupiti novi madrac.  Ukoliko to nije opcija pokušajte sljedeće:

 • Temeljito usisajte madrac sa svih strana. Nakon usisavanja madraca očistite usisavač kako se plijesan ne bi dalje razvijala i raznosila.
 • Lagano namočite krpu alkoholnim octom i istrljajte mjesta zahvaćena s plijesni.
 • Dobro posušite madrac – ukoliko možete stavite ga na sunce koje također ubija plijesan i pomaže u sušenju.

Kako očistiti madrac od grinja?

Grinje trebaju visoku vlagu kako bi se množile, a hrane se našom mrtvom otpalom kožom. Borba protiv grinja može potrajati, a evo što možete učiniti:Svu posteljinu koju operite na najmanje 60 celzijevih stupnjeva kako biste ubili grinje. To uključuje pokrivače i navlaku za madrac ukoliko je skidiva i periva. Jastuci su vjerojatno također infestirani. Možete ih staviti u zamrzivač na najmanje 48 sati, kupiti nove ili nabaviti navlake za zaštitu od grinja. Grinje tako neće moći doći do izvora hrane te će s vremenom odumrijeti.

Ako nemate skidivu navlaku za madrac posipajte ju sodom u koju ste ukapali par kapi ulja čajevca ili eukaliptusa. Za lakše posipanje koristite sito. Ostavite barem jedan dan. Nakon toga usisajte madrac te dobro očistite usisavač.

Provjetrite madrac, a ako možete stavite ga što duže na sunce.

Nadamo se da smo vam ovim blogom odgovorili na pitanje kako očistiti madrac. Većina nečistoća nije kobna za madrac i daju se lako oprati. Doduše općenita briga za madrac kako bi ostao čist uključuje prevenciju. Madraci se trebaju provjetravati, okretati i čistiti. Dodatne preporuke za održavanje madraca provjerite klikom na ovaj link.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)