Kako brinuti o madracu

Pravilnim čišćenjem i održavanjem madraca produljujete mu vijek trajanja i spavate zdravije. U nastavku saznajte kako brinuti o madracu na pravilan način

Nemojte sjediti na madracu

Poznata scena – budite se svako jutro i obuvate čarape sjedeći na rubu kreveta. Ukoliko sjedite uvijek na istom rubnom dijelu madraca pojavit će se udubljenje. Savjetujemo da redovno promijenite mjesto sjedenja, ili još bolje, promijenite tu naviku. Madrac nije predviđen za sjedenje pa bi vas ova navika mogla koštati novog madraca.

Koristite odgovarajuće podnice

Odabir kvalitetne podnice za krevet bitan je za san koliko i odabir samog madraca jer podnice uvelike produžuju vijek trajanja madraca. Brinu o kvalitetnoj cirkulaciji zraka i time spriječavaju pojavu plijesni. Nikako nemojte stavljati madrac na pod – sav znoj koje tijelo luči tokom spavanja sabijat će se pri dnu madraca. Uslijed toga, nakon nekog vremena pri dnu madraca izbit će plijesan. Iako su neki madraci skloniji ovom pravilu od drugih – primjerice, veća je mogućnost za pojavom plijesni kod madraca od pjene nego kod madraca s žičanom jezgrom – savjetujemo da igrate na sigurno i ne stavljate nijedan madrac na pod već koristite odgovarajuće podnice.

motorna podnica za rkevet
Podnica štit vaš madrac od ulegnuća

Perite navlaku ukoliko je skidiva

Kako bi vaša navlaka ostala čista i svježa, redovito je perite u perilici prema uputama proizvođača. Žuta navlaka madraca znak je da je krajnje vrijeme za njeno pranje. Dodatno je možete ostaviti na suncu nekoliko sati da se kvalitetno prozrači. Navlaku madraca preporučamo prati svakih nekoliko mjeseci. Ako spavate sa kućnim ljubimcima na vašem madracu, perite je češće.

Ne savijajte niti zamotavajte madrac

Iako većina novih madraca dolazi u zarolanom obliku radi lakšeg transporta, nikako nemojte na svoju ruku rolati ili presavijati madrac. Madrac s vremenom gubi elastičnost i kad bi ga naknadno išli rolat ili presavijat postoji mogućnost da oštetite jezgru madraca.

Koristite zaštitu za madrac/nadložak

Ukoliko vaš madrac ne sadrži skidivu i perivu navlaku, preporučamo kupnju nadložka za madrac. Nadložak se lako postavlja na madrac te ga kasnije možete skinuti i oprati u perilici.

navlaka za madrac
Nadložak za madrac štiti od mrlja i prljavštine

Prozračite spavaću sobu

Preporučujemo da minimalno jednom tjedno dobro prozračite spavaću sobu. Sklonite jastuke i posteljinu sa madraca i otvorite prozore. Ostavite neka se prostorija dobro provjetri. Time ćete spriječiti zadržavanje vlage u madracu i stvaranje neugodnih mirisa. Vlaga u madracu može dovesti do pojave plijesni, a onda jedino što preostaje je baciti madrac i zamijeniti ga novim.

Nemojte dozvoliti djeci da skaču po madracu

Ne moramo posebno objašnjavati zašto je ovo loša ideja. Vaša djeca, a ni vi, nebi trebali skakati po madracu jer time oštećujete jezgru madraca.

Okrečite madrac redovno

Okrečite madrac redovno u smjeru glava-noge. Ukoliko vaš model madraca dopušta obostrano spavanje, okrečite ga i spavajte s druge (“donje”) strane. Time ćete ravnomjernije rasporedit pritisak po madracu i produžiti mu rok trajanja. Ukoliko ne okrečete madrac redovno, već spavate uvijek na istom mjestu, madrac će se s vremenom udubiti jer vršite pritisak samo na jednom dijelu madraca. Preporučujemo okretati madrac barem jednom mjesečno.

I uz najbolju brigu o madracu, vaš madrac će s vremenom izgubiti elastičnost i istrošiti se. To se obično dešava nakon 8-10 godina. Tada je vrijeme za kupnju novog madraca. Ako i prije toga uočite da se budite s bolovima u kralježnici, nenaspavani i loše volje, to može biti znak da vam je nužno potreban novi madrac. Više o tome kako loš madrac utječe na bolove u kralježnici saznajte na ovom linku.

Za pregled naše pune ponude madraca kliknite ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)