Saznajte kako odabrati madrac za osobe koje pate od skolioze

Osobe koje pate od skolioze rijetko pomišljaju da bi madrac mogao pomoći njihovom stanju. Provjerite kako i zašto je važno odabrati pravi madrac

Skolioza je najčešća deformacija kralježnice, u modernom svijetu uzrokovana lošim navikama i nedostatkom tjelovježbe. Od kada krenemo u školu stalno sjedenje za stolom postaje naša realnost, a za male školarce tu su i preteške torbe na leđima.

Skolioza kod spavanja može uzrokovati apneje i slične poremećaje zastoja disanja. Iako nam se ne čini kao velika stvar, zastoji disanja uvod su u mnoštvo drugih problematika poput visokog tlaka i problema sa srcem. Osim toga, apneja jako ruši kvalitetu sna, koja je pak neophodna za regeneraciju tijela i mozga.

Madrac ne liječi skoliozu, ali može doprinjeti da se ona ne pogoršava. Također može ublažiti bolove koje osjećate tijekom spavanja. Ponajprije je za osobe sa skoliozom bitan položaj spavanja.

Ako imate skoliozu nemojte spavati na trbuhu. Ovaj položaj spavanja loš je zbog mnoštva razloga, ali što se tiče kralježnice ona je u lošem položaju, pogotovo jer se glava i vrat iskrivljavaju.

Spavanje na boku također nije naoptimalnije. Ako možete spavati pravilno i ne okrećete se u snu onda je ova poza spavanja u redu. Trebate jastukom ispod glave koji podržava vrat omogućiti tom dijelu kralježnice da bude u ravnoj liniji. Nadalje to trebate učiniti i u lumbalnom dijelu postavljanjem jastučića ispod struka ukoliko se tu uvijate. No nepomočino spavanje gotovo je nemoguće i vjerojatno ćete se tokom noći naći u iskrivljenom položaju.

Zato bi najbolje bilo spavati na leđima. Na taj način kralježnica je u ravnoj liniji (koliko to može bit s obzirom na skoliozu). U svakom slučaju nema sila koje ju povlače lijevo ili desno, samo prema dolje. Ako vam je teško spavati na leđima pogledajte naše savjete kako se naučiti spavati u tom položaju klikom ovdje.

Konačno dolazimo do madraca koji se preporučuju:

  • Tvrđi do srednje tvrdi madraci
  • Madraci s džepićastim oprugama
  • Madraci s gornjim slojem od pjenastog materijala

Vjerojatno ste naslutili da će se preporučiti veća tvrdoća madraca zbog samog položaja spavanja na leđima. Takav položaj inače zahtjeva dobru potporu. Tjelesna težina se u toj pozi jednoliko raspoređuje po madracu bez velikih točaka pritisaka kao primjerice u spavanju na boku (kada se ponajviše ramena i bokovi utiskuju u madrac).

Tvrđi madraci se generalno preporučuju za osobe s problemima s kralježnicom. Sa skoliozom doduše možete ići i prema srednje tvrdom madracu dok god osjećate da ne „visite“ na nekom dijelu tijela dok ležite na njemu. Jer tvrđi madraci mnogima znaju biti neudobni, a to isto tako nije dobro jer se nećete naspavati. Srednje tvrdi madraci izrađuju se od svih materijala i pružaju najviše izbora, a mi smo izdvojili dva primjera:

Udoban osjećaj spavanja pružaju madraci s džepićastim oprugama. Oni podržavaju tijelo jednako u spavanju na leđima. S obzirom da se sastoje od mnoštva zasebnih opruga, svaka od njih reagira neovisno od drugih kada se javi pritisak na nju. Teže dijelove tijela drže da ne propadnu, a lakši dijelovi imaju udoban oslonac.

Gornji sloj od pjenastog materijala (poliuternske, hladno lijevane, ili lateks pjene) zapravo nema funkcionalu ulogu i tu je samo zbog dodatne udobnosti. Ako ionako preferirate madrace s oprugama bez ustručavanja odaberite onaj bez gornjeg sloja. Ako želite gornji udoban gornji sloj na drugoj vrsti jezgre srednje tvrdoće nudimo velik izbor, a ovdje smo pripremili jedan primjer:

Sve naše madrace možete isprobati u salonima Biosan madraca u Zagrebu i Bjelovaru. Živite li u udaljenim mjestima bez obaveze nazovite i pitajte naše trgovce sve što vas zanima na telefon 092/3315-447. Naručite madrace preko web-shopa, uz besplatnu dostavu i 2 godine garancije.

Comment (1)

  • Mirela 2024-02-01 Reply

    Dobar dan. Zanima me madrac 90×200 za dijete koje ima skoliozu? Koji mi preporučujete i koja je cijena? Radite li isporuku za Mostar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)