Saznajte kako oprati navlaku od madraca radi bolje higijene

Za pranje navlake za madrac najbolje je pratiti upute proizvođača. No ukoliko ih nemate, donosimo nekoliko savjeta kako pravilno oprati navlaku od madraca

Svaki madrac dolazi u vlastitoj navlaci. Navlaka je prva crta obrane madraca od znoja, mrtvih stanica i drugih nečistoća. Pranjem navlake sprječava se nastanak plijesni, grinja i mikroba koji izazivaju alergije i bolesti. Navlaka je također jedan od mnogih faktora koji omogućuje dugovječnost madraca. Stoga je pranje navlake za madrac važno za madrac kako bi on ostao u top stanju i kako vi ne biste razvili alergije.

Navlaku za madrac bez etikete izbjegavajte prati dok ne dobijete neka uputstva. Stavite li je u perilicu za rublje na neodgovarajuću temperaturu, moguće je da će se stisnuti ili rastegnuti te više neće odgovarati vašem madracu! Najbolje je kontaktirati prodavača i raspitati se kako održavati navlaku. Ukoliko je to nemoguće, perite je ručno, hladnom vodom i neagresivnim sredstvima.

Što ako je navlaka neskidiva?
Pranje navlake za madrac koja se ne može skinuti obavlja se ručno. Za generalno održavanje barem dva puta godišnje temeljito usisajte navlaku sa svih strana te ju pospite sodom bikarbonom. Ona će izvući vlagu i mirise. Sodu ostavite najmanje pola sata pa ju potom usisajte. Ako volite mirisna ulja pomiješajte nekoliko kapi s vodom u bočici s raspršivačem, dobro protresite te blago pošpricajte cijeli madrac s veće udaljenosti.

Skidiva navlaka uvelika olakšava posao čišćenja
Navlaka sa zatvaračem odlična je stvar jer ju možete u potpunosti ukloniti s madraca te ju temeljitije očistiti. Na etiketi bi trebalo pisati kako je oprati – treba li se prati na ruke, na kojoj temperaturi se može prati u perilici ili se nosi u kemijsku čistionicu.

Ukoliko se pere u perilici za rublje obratite pažnju na temperaturu. Vjerojatno se radi o niskim temperaturama do 40°C. Pazite da imate perilicu koja može podnjeti količinu materijala navlake. Operite blagim sredstvom za pranje i sušite na zraku. Navlake za madrace gotovo nikada ne smiju se sušiti u sušilicama jer će se stisnuti.

Nepromočivi nadložak
Ove navlake sastoje obično se sastoje od nekoliko slojeva kako bi donj sloj bio nepromočiv, a gornji mekan i udoban. Provjerite etiketu na koji način se može prati navlaka. Obično se mogu prati u perilici za rublje na niskim temperaturama i laganim ciklusima. Koristite blago sredstvo za pranje i osušite na zraku.

Pranje navlake za madrac bitno je za vaše zdravlje. Redovito operite navlaku za madrac kako biste spavali u čistom ambijentu i spriječili nastanak alergija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)