Podnice za krevet – zašto i kako odabrati prave

Za kvalitetan san uglavnom se naglašava važnost madraca, ali jeste li znali da su podnice za krevet jednako važne?

Podnice za krevet su podloga na kojoj madrac leži. One čine podršku za vaš madrac. Ako je podrška nepravilna to negativno utječe i na sam madrac. Posljedično i vaše tijelo neće biti u optimalnom položaju zbog čega možete osjetiti bolove ili ćete loše spavati.

Pitate se na što sve utječu podnice za krevet?

Ponajviše se radi o tri faktora:

  • Pravilnom raspoređivanju težine madraca
  • Pravilnom raspoređivanju tjelesne težine
  • Dobrom prozračivanju madraca

Pravilno raspoređivanje težine madraca

Veći dio dana ne ležimo na madracu, ali on ima svoju težinu. Ako madrac nema pravilnu podlogu može se trajno deformirati. Tamo gdje nema podršku može propasti, a tamo gdje postoji izbočenje u podlozi može se napraviti „grba“. Posljedica jest da će vaše tijelo patiti od nepravilnog položaja.

Pravilno raspoređivanje tjelesne težine

Ako je težina madraca pravilno raspoređena, ipak dodatna težina tijela opterećuje madrac na nekim točkama više, a na nekima manje. Osim odabira pravog tipa madraca za vaš tjelesni tip, važno je odabrati i podnice za krevet koja će dobro raspoređivati tjelesnu težinu.

Dobro prozračivanje madraca

Različite vrste madraca različito se održavaju. Pri održavanju uvelike će vam pomoći pravilan odabir podnice za krevet. Odgovarajuće podnice mogu produžiti dugotrajnost madraca. Općenito su drvene podnice za krevet pogodne za sve tipove madraca.

No znate li koje sve vrste podnica postoje?

Podnice tipično mogu biti:

  • Letvičaste drvene podnice za krevet
  • Pune drvene podnice za krevet
  • Mrežaste metalne podnice za krevet

Recimo najprije da se pune podnice i mrežaste podnice manje koriste jer ne pružaju kvalitetnu potporu. Pune podnice su prerigidne. S obzirom da se radi o jednom komadu šperploče, ona se cijela savija u točku gdje tijelo radi najveći pritisak. Tako se kralježnica izvija i cijelo tijelo je u nepravilnom položaju. Slično je s mrežastim podnicama – one su također napravljene kao jedna površina. One su elastičnije, ali ne dovoljno stabilne. Stoga jednako kao i pune podnice propadaju na mjestu najvećeg pritiska.

Najčešći tip podnica, jer zaista pružaju najbolju potporu, su letvičaste drvene podnice za krevet. One su ujedno čvrste i elastične. S ozbirom da se radi o mnoštvu zasebnih letvica nema udubljivanja cjelokupne podnice. Svaka letvica zasebno reagira na količinu pritiska koji se razlikuje s obzirom na dio tijela. Tako se stvara anatomski optimalna podrška tijelu. Sve o letvičastim drvenim podnicama za krevet pročitajte klikom ovdje.

 

Dobre podnice zaista su važne za kvalitetan san. Letvičaste drvene podnice za krevet najbolji izbor za većinu situacija, a mi nudimo široku paletu upravo takvih podnica. Pogledajte ponudu klikom na ovaj link.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)