Uređenje spavaće sobe skandinavskim “lagom” konceptom

Volite minimalizam, živite štedljivo, uživate u prozračnim prostorijama s tek pokojim detaljem? Onda već vjerojatno živite u lagom stilu – pročitajte što zastupa i kako nam može pomoći stvoriti prozračnu spavaću sobu

Posljednjih godina svijet se okreće švedskom načinu življenja obuhvaćenom riječju „lagom“. Lagom označava odmjereni život, gdje ničega nema niti previše niti premalo. Zasićeni konzumerizmom i sve gorim ekološkim stanjem planete mladi žele uživati jednostavan život, kupovati održive proizvode, posjedovati manje stvari.

Odlična je vijest da je ovo koncept gdje je važno paziti kako se troši novac. Prije svake kupovine treba dobro porazmisliti treba li nam zaista to što želimo ili je riječ o kompulzivnom zataškavanju emocija s kojima se ne želimo nositi. Osim što ćemo tako uštediti, doći ćemo do istine o našem emocionalnom stanju te doprinjeti očuvanju planeta. Ukoliko nam nešto zaista treba možemo se okrenuti second hand kupnji ili još bolje zajednicama za razmjenjivanje gdje svatko nudi ono što mu više ne treba i može tražiti što mu treba (npr. grupe solidarne razmjene, sharing is caring). Kupujemo li novi proizvod on treba biti održiv – napravljen sa što manje štetnih postupaka za okoliš, od tvari koje ne štete nama i planetu, kvalitetne izrade namijenjene da traje.

Manje kupovine znači manje stvari, a to rezultira prozračnim prostorijama s manje nereda i u konačnici više unutarnjeg mira. Tijelo se također manje umara jer ako nemate puno stvari oko kojih trebate brinuti, ne trebate ih stalno spremati, čistiti, popravljati.

Spavaća soba pogotovo treba biti mjesto bez previše podražaja – bez nepotrebnih stvari koje vas (pod)svjesno stimuliraju.

Kako biste unjeli lagom u spavaću sobu ne trebate kupovati ništa novo. Porazmislite kako se služite elementima u sobi te može li drugačiji raspored doprinjeti boljoj organizaciji. Održivost i funkcionalnost na djelu! Umjesto da su vam elementi nagurani jedan pokraj drugoga, ostavite prostora oko svakog komada namještaja kako bi došao do izražaja te kako bi bio upotrebljiviji. Možda rijetko koristite ambijentalnu svjetiljku jer je na teško dostupnom mjestu ili pak znate da se s nekim stvarima možete oprostiti kako biste stvorili više prostora i svjetla.

Svjetlo kod lagom uređenja trebalo bi biti prirodno. Dakle dopustite prozorima da puštaju što više dnevnog svjetla u prostor. Uklonite veliki namještaj koji stoji uz prozore. Koristite prozirne zavjese umjesto debelih i teških.

Boje koje se koriste u lagom stilu su nijanse bijele, sive i bež. Ukoliko želite naglasiti neke komade namještaja ili dekoracija trebali bi koristiti nijanse plave. Dakle hladna paleta za minimalistički i elegantni dojam. Primjerice možete nježnom plavom posteljinom od organskog pamuka naglasiti postojeći krevet koji je središnja jedinica spavaće sobe. Ukoliko trebate kupiti novi krevet odlučite se za tapeciranu varijantnu. Krevet prekriven tkaninom unjet će dašak topline bez žrtvovanja elegancije i minimalizma. Materijal za madrace i jastuke koji najbliže odgovara lagom konceptu bio bi lateks. Iako se rijetko može naći 100 % prirodan lateks madrac, postoje varijante koje sadrže određeni postotak tog materijala. Bio prirodan ili umjetan, lateks je jedan od najizdržljivijih i najotpornijih materijala za madrace i jastuke.

Pod bi trebao biti bez velikih čupavih tepiha. Ako imate pod od drva to je puni pogodak jer drvo unosi topline u inače minimalističku estetiku. Ukoliko želite tepihe oni neka budu mali, tkani tepisi, a u duhu održivosti i recikliranja jedan takav možete napraviti sami od starih majica (pogledajte kako klikom ovdje).

 

Jeste li prepoznali da i vi koristite neke elemente lagom koncepta? Podijelite s nama u komentarima što.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)