Što je lateks pjena?

Nije pretjerano reći da je lateks savršeni materijal za madrace i jastuke. Sve što je lateks pjena uspjela postići na polju udobnosti i higijene drugi pjenasti materijali samo pokušavaju kopirati.

Lateks je zapravo tekućina (sok) koja se dobiva prirodnim putem iz drva kaučukovca. Kora drveta se zarezuje i skuplja se njen sok iz kojeg se dobiva guma. Daljnjom preradom, posebnim postupcima obrade, guma se pjeni i stvara lateks s kakvim se susrećemo u jastucima i madracima. Postoji nekoliko tipova lateksa, no lateks uglavnom dijelimo u 3 skupine:

  • Potpuno prirodan lateks

  • Potpuno sintetički

  • Miješani lateks (spoj prirodnog i sintetike)

Za najbolji omjer cijene i kvalitete, kod izrade madraca i jastuka najčešće se koristi miješani lateks. Uglavnom se radi o omjerima od 85 % prirodnog i 15 % sintetičkog lateksa (tada se nazivaju madracima od prirodnog lateksa) ili pak u omjerima 80 % sintetički i 20 % prirodni lateks (tada se nazivaju madracima od sintetičkog lateksa). Moguće je kupiti i madrace od 100 % prirodnog lateksa. Što je lateks pjena prirodnija to je cijena viša jer je proizvodnja prirodnog lateksa zahtjevnija. Ipak i svojstva sintetičkog lateksa su fantastična te itekako opravdavaju kupovinu takovih madraca i jastuka.

Latex pjena najkvalitetniji je materijal u industriji madraca

Izdržljivost lateks pjene veća je od drugih materijala koji se koriste kod industrije madraca, zbog čega je zajamčena dugotrajnost proizvoda – madraci od lateksa svoja tehnička svojstva zadržavaju do čak 30 godina. Zato je itekako pametno investirati u ove kvalitetne madrace i jastuke.

Lateks pjena veoma je udobna – ortopedski podupire tijelo, fleksibilna je i elastična, a pritisak se ravnomjerno raspoređuje duž cijelog tijela. Imate li partnera jače konstitucije, s lateks madracom nećete se kotrljati na njegovu stranu jer madraci od lateksa ne prenose pokrete.

Navedena odlična fizikalna svojstva što je lateks pjena ima moguća su zbog njene posebne strukture. Milijuni mikroskopskih zračnih komora služe kao bezbroj malih opruga. Takva struktura također omogućava nevjerojatna higijenska svojstva – odličnu prozračnost i regulaciju vlage, čestice prljavštine ne mogu prodrijeti u madrac, a nikakvi mikroorganizmi ne mogu živjeti na površini ovog materijala.

Materijal za madrace i jastuke mora biti udoban, dugotrajan, luksuzan – sve što je lateks pjena. Odlučite li se spavati na prirodnom, sintetičkom ili miješanom lateksu nikako ne možete pogriješiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)