Saznajte koje vrste madraca postoje te koje su njihove značajke

Na tržištu postoji bezbroj modela madraca no svi madraci se mogu podijeliti u nekoliko osnovnih kategorija. Vrste madraca uglavnom dijelimo prema materijalu od kojeg je madrac izrađen stoga krenimo redom

Madraci od pjene

Madraci od pjene izdržljivi su i otporni na pritisak i trošenje. Zbog svoje elastičnosti kvalitetno podupiru cijelo tijelo i pružaju visoku razinu udobe. Madraci od pjene dugovječni su, antibakterijski i laki za održavanje. Predstavljaju najbolji omjer cijene i kvalitete stoga potražnja za njima konstantno raste. Postoje različite vrste madraca od pjene, no generalno ih dijelimo na dvije osnovne vrste: hladno lijevane (HR) i poliuretanske (PU) pjene.

Madraci od pjene najprodavanija su vrsta madraca
  • Hladno lijevana pjena

Madraci od hladno lijevane (skraćeno “HR”, od engleskog “high resilience”) pjene imaju visok elasticitet zahvaljujući svojoj strukturi otvorenih ćelija. Zbog toga su dugoročni i otporni na deformacije. Hladno lijevana pjena bazirana je na vodi te posjeduje odlična higijenska i antialergijska svojstva. Uspoređujući je sa poliuretanskom pjenom, HR pjena je elastičnija, prozračnija i pruža bolju udobnost. Ovakve vrste madraca izrađuju se u visokim gustaćama 30-80kg/³ .

  • Poliuretanska pjena

Poliuretanska pjena spužvasti je materijal, vrlo elastičan i mekan. Poliuretanska pjena jedan je od osnovnih materijala za izradu madraca. Mekše je udobe od hladno lijevane pjene, otporna je na starenje i insekte. Gustoća PU pjena kreće se uglavnom oko 20-35kg/³ .

Madraci od opruga

Madraci od opruga dijele se na dvije vrste – madraci od džepičastih opruga i bonell madrace, tj sa bonell jezgrom.

  • Bonell madraci

Bonell madraci su klasični madraci od opruga uz koje smo svi odrasli. Sastavljeni su od žičanih opruga koje su međusobno spojene savitljivim spiralnim žicama. Madraci od žičanih opruga iznimno su prozračni, laki za održavanje, i odličan izbor za sve koji žele udoban madrac po prihvatljivoj cijeni. Ove vrste madraca imaju manu da prenose pokrete sa jedne stranu na drugu stoga i nisu najbolji odabir za osobe koje spavaju sa partnerom. No kombinacijom bonnell opruge i različitih pjena može se doskočiti i tom problemu.

Klasična žičana opružna jezgra
  • Madraci s džepičastim oprugama

Sastavljeni su od skupa spiralnih opruga gdje je svaka opruga zasebno ušivena u pamučnu tkaninu. Opruge su neovisne jedna o drugoj – prilikom pritiska na jednu oprugu ostale ne reagiraju. Madraci s džepičastim oprugama zbog svoje iznimne kvalitete i udobnosti spadaju u premium kategoriju proizvoda. Kvalitetan su i dugoročan proizvod. Odličan su izbor i za osobe veće tjelesne težine. Pomiču se samo one opruge na koje se vrši direktan pritisak.

Zbog točkastog djelovanja nema prijenosa pokreta tako da su ovakve vrste madraca savršen izbor i za parove. Prilikom okretanja u krevetu vaši se pokreti neće prenositi na partnerovu stranu. Opruge su tihe, bez neugodnog zvuka pucketanja žičanih jezgri.

Džepičaste opruge

Madraci s memorijskom pjenom

Memorijska pjena popularan je naziv za termo-aktivnu, ili visko-elastičnu pjenu. Razvijena je u laboratorijama NASA-e s ciljem ublažavanja pritiska astronautima prilikom leta. Danas je nazamijenjiv materijal u proizvodnji madraca. Madraci s memorijskom pjenom posjeduju odlična termalna svojstva. Memorijska pjena zagrijava se toplinom tijela i postepeno mu se prilagođava te se time dobiva odlična podrška cijelog tijela. Ležeći na njoj imat ćete osjećaj kao da lebdite.

Nakon ustajanja iz kreveta memorijska pjena natrag se vraća u prvobitni oblik. Obično se postavlja na madrac kao dadatni sloj od nekoliko centimatara koji služi za povećanje udobe. Ne postoje madraci koji su napravljeni isključivo od memorijske pjene već se kombiniraju sa ostalim materijalima. Prosječna gustoća kreće se od 35kg/m3 do 80kg/m3.

Memorijska pjena prilagođava se obliku tijela

Madraci od lateksa

Lateks je prirodna elastična sirovina dobivena iz soka drveta kaučukovca. Zarezivanjem kore drveta cijedi se sok te se njegovom daljnjom preradom dobiva latex pjena – nezamjenjiv materijal u izradi madraca. Madraci od lateksa posjeduju nenadmašne fizičke i mikroklimatske osobine. Zbog svoje strukture, čestice prljavštine ne prodiru u unutrašnjost madraca. Madraci od lateksa ravnomjerno raspoređuju pritisak na mjestima najvećeg opterećenja, brinu o položaju tijela te osiguravaju udoban i kvalitetan san bez suvišnog okretanja u krevetu.

Madraci od lateksa najdugovječniji su madraci. Svoja tehnička svojstva zadržavaju i preko 30 godina! Jedino što je potrebno jest održavati, i s vremenom promijeniti, navlaku madraca. Kupnja lateks madraca dugogodišnja je investicija u miran i zdrav san.

Latex pjena

Nadamo se da smo vam ovim blogom bolje objasnili koje vrste madraca postoje te olakšali odabir savršenog madraca za vaše potrebe. Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naše stručno osoblje rado će vam pomoći.. Nazovite 092/3315-447 ili nam pošaljite upit preko kontakt forme na ovom linku. Za pregled naše ponude madraca kliknite ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)