Savjeti za udobnije spavanje kada je spavaća soba u dnevnom boravku

Živite li u malom prostoru gdje je spavaća soba u dnevnom boravaku vjerojatno imate problem kako udobno spavati. Ako nemate mjesta za običan krevet pogledajte naše savjete kako poboljšati kvalitetu spavanja

Brojni se savjeti nude kako vizualno odvojiti spavaću sobu od dnevnog boravka. Pomiriti potrebu za spavanjem (tj. krevet), potrebu za dnevnim odmaranjem na kauču te vizualni dojam cijelog prostora obično znači kupiti kauč na razvlačenje. Kauč nikada nije udoban koliko i krevet, ali donosimo par savjeta kako doći što bliže tome. Ako želite isprobati nešto neobičnije dajemo još nekoliko opcija s naglaskom na što veću udobnost. Jer iako je estetski ugođaj svakako bitan, udobnost tijekom spavanja trebala bi biti jednako važna. Kvalitetan san utječe na naše fizičko i psihičko stanje pa se trebamo pobrinuti da ga dobijemo.

Kauč na razvlačenje

Dvosjed, trosjed ili čak fotelja na razvlačenje – prvi je izbor svih kojima je spavaća soba u dnevnom boravku. Preko dana sklopi se i ne zauzima puno mjesta dok služi za sjedenje, a preko noći se raširi za spavanje. Ali praktičnost sklapanja jako šteti udobnosti.

Kada spavate, mjesta preklapanja stvaraju neudobnost koju možda nećete osjećati kratkoročno, ali dugoročno hoćete. Tijelo će se na tim dijelovima iskriviti što će rezultirati bolovima. Nema jednolikog raspoređivanja težine po cijeloj površini kauča jer je konstruiran u dijelovima za razliku od madraca koji je jedna cijela površina.

Kako biste ublažili neravnine kupite nadmadrac. Nadmadrac od memorijske pjene se ne preporuča jer ćete u njega utonuti te opet završiti na površini kauča. Radije odaberite materijal poput lateksa koji je udoban, ali čvrst te se neće izvinuti na preklopima kauča niti ćete u njega utonuti. Nadmadrac od memorijske pjene lako se zarola i pospremi u ormar, ali malo tko zna da je i lateks jako gibak materijal. S druge strane, vjerojatnost je da u ormaru ionako nemate mjesta. Odlično je rješenje nasloniti nadmadrac na zid te ga pritisnuti kaučem. Tako gubite minimalno prostora, a dobivate maksimalno udobnosti. Možete dati sašiti navlaku za nadmadrac u stilu kauča ili upravo suprotno, neka bude akcentiran. Najjednostavnije je rješenje prekriti ga ukrasnom dekom i tako sjediniti nadmadrac i kauč.

Dnevni krevet

Drugi hibrid kauča i kreveta je dnevni krevet. Konstrukcija mu je više podsjeća na krevet jer je gornja površina u jednom dijelu. Jedan od većih nedostataka jest da su ovi kreveti namijenjeni jednoj osobi pa ih parovi ne mogu koristiti.

Ukoliko spavate sami ovo je jedna od prikladnijih opcija za spavanje. No zbog jednodjelne konstrukcije nije najbolja za sjedenje. Puno će se brže istrošiti i udubiti zbog sjedenja (kaučevi nisu bez razloga izrađeni od više manjih dijelova). Nadmadrac vam u ovom slučaju može pomoći da očuvate dnevni krevet prilikom sjedenja. Dodatni sloj spužve spriječit će trošenje samog kreveta pa ga nećete morati ubrzo mijenjati.

Zidni krevet

Zidni kreveti su najbolja opcija jer se radi o potpunom krevetu s okvirom odignutim od poda, pravim podnicama i madracem. Krevet je dok spavate naravno spušten, a tijekom dana se podiže u „ormar“ ostavljajući vam mnogo slobodnog prostora. Mogu se podizati horizontalno i vertikalno, a odgovaraju mnogim standardnim veličinama madraca. Materijal madraca nije bitan, svi mogu ići u zidni krevet, samo se raspitajte koja je maksimalna visina.

Dizanje i spuštanje tolike količine tereta zahtijeva podizače što jako poskupljuje zidne krevete. Podizači moraju biti kvalitetni kako za par godina nebiste ostali sa zaglavljenim krevetom. I sama konstrukcija ormara i kreveta treba biti dobro i stabilno napravljena kako ne bi došlo do prevrtanja. Velika cijena veliki je nedostatak zidnog kreveta jer će ga si rijetki moći priuštiti.

Sklopiva podnica

Moguće rješenje je sklopiva podnica. Moderni tapecirani krevet koji će podsjećati na kaučeve lijepo će se uklopiti u vaš dnevni boravak. Na njega stavite sklopivu podnicu koju ćete preko dana podići u formu sličnu naslonjaču. Ovakav koncept dobar je ukoliko nemate često goste jer se ne radi i klasičnom kauču već primarno o krevetu. Ali ako volite uživati u samoći čitajući knjigu ili gledajući TV emisije razmislite o ovoj opciji. Dobivate pravi krevet s udobnošću kakva vam noću treba te jednako udoban naslonjač tijekom dana za relativno nisku cijenu.

Madrac na podu

Jako jeftino, praktično rješenje koje štedi prostor jest staviti madrac na pod. Uštedit ćete na krevetu i podnicama, a preko dana madrac podignite vertikalno uz zid za više prostora. Dajte sašiti navlaku u zabavnom uzorku kako bi vam madrac bio svojevrsna umjetnina, zanimljivost u prostoru. Osim slobodnog prostora kojeg ćete dobiti dobro je dizati madrac kako bi se provjetrio.

Naime podignut krevet s podnicama omogućava mnogim madracima da ostanu svježi te ne razviju plijesan i gljivice. Neki madraci su podobni za pune podnice pa bi oni bili primjereniji da se stave direktno na pod – npr. madraci s oprugama. Alergičarima će možda prašina s poda ometati san pa ovo nije najbolje riješenje za njih.

Osim alergena negativna strana je ustajanje i lijeganje u krevet. Normalna visina kreveta ne opterećuje koljena kada se ustajemo i liježemo u njega. Kako je u ovom slučaju madrac na podu to znači raditi puni čučanj, ponekad i nekoliko puta ako primjerice noću morate mokriti.

Konačno tu je i pitanje hladnog zraka. Svježi zrak čini čuda za san, općenito bi temperatura prostorije za spavanje trebala biti oko 18 celzijevih stupnjeva. Pogotovo bi spavanje na podu bilo dobro ljeti što se toga tiče. No spavanje na podu zimi možda nije najbolja opcija ukoliko vam pod isijava hladnoću. Sami trebate procijeniti zdravlje i toplinu svoga doma.

Krevet/kauč od paleta

Volite li moderni stil uređenja, a još pogotovo graditi vlastitim rukama mogli bi se odlučiti za transformirajući krevet-kauč od paleta. Palete daju vrlo moderan izgleda vašem stanu, a mogu se oblikovati u zaista raznoliko pokućstvo. Idealne su za izradu kreveta jer su kao i podnice prozračne, a također vas odižu od poda ukoliko vam madrac na samom podu nije opcija. Možete naslagati koliko god paleta u visinu i širinu želite. Učvrstite palete tako da ćete ih ujutro lako moći rastaviti i od njih napraviti kauč. Madrac naslonite uz zid i koristite kao naslon, a posebnu spužvu koristite za sjedište (jer sjedenjem na madracu ćete ga brže uništiti). Možete kupiti primjerice jeftini nadmadrac od hladno lijevane pjene.

Napišite nam u komentare kako vi činite spavanje udobnijim ako vam je spavaća soba u dnevnom boravku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)