Koji madrac odabrati između PU, HR i memory pjene

Mnoštvo materijala od kojih se rade madraci može pobuditi osjećaj nemoći kada ne znamo što koji materijal nudi. Koje su karakteristike madraca od PU, HR i memory pjene?

Izbor materijala madraca danas je veći nego ikad. To može biti pozitivno – svatko može odabrati točno ono što mu odgovara. Ali ako niste upoznati s kvalitetama materijala madraca možete se naći u problemima oko odabira. Danas ćemo pojasniti nešto o trima vrstama pjena – poliuretanske, hladno lijevane i memorijske.

Kažimo ponajprije da se sve tri vrste pjena sintetički izrađuju, a u svojoj osnovi sve su poliuretanske! Poliuretanska pjena se dodavanjem određenih supstanci i određenim procesima nadograđuje i tako postaje hladno lijevana ili memorijska pjena. Naravno, postoje brojni drugi procesi za dobivanje drugih pjena, ali ove tri su se pokazale kao odlični materijali za madrace.

  • Poliuretanska pjena (PU pjena)
  • Hladno lijevana pjena (HR pjena, od engleskog „high resilience“ što znači „visoka otpornost“)
  • Memorijska pjena (na engleskom „memory foam“)

Također, unutar svake kategorije postoji bezbroj varijacija tvrdoće, gustoće, elasticiteta… To znači da postoje nebrojene varijante poliuretanske pjene s različitima svojstvima. Isto tako postoje nebrojene varijante hladno lijevane pjene i nebrojene varijante memorijske pjene. Ipak možemo generalizirati neka svojstva.

Laički rečeno:

  • PU pjena – jeftina, pruža potporu, čvršće vas drži na površini
  • HR pjena – skuplja, pruža potporu, čvršće vas drži na površini, brzo se vraća u prvobitni oblik
  • Memory pjena – ne pruža potporu, jako viskoelastična, utonete u nju i polako se vraća u prvobitni oblik

Dodatno se stvari kompliciraju kada znamo da se te tri pjene mogu kombinirati u nebrojene kombinacije za madrace. Dapače, vrlo se često koriste razne varijante jer svaka vrsta pjene donosi u kombinaciju svoje kvalitete čime se postižu bolji rezultati. Čak i naizgled jednake kombinacije donose različite rezultate jer su primjerice visine slojeva različite ili su dodana sitna poboljšanja poput bočnih ojačanja.

Ne samo da se mogu kombinirati međusobno već se odlično slažu i s drugim materijalima, poput madraca s džepićastim jezgrama i lateks madracima.

Konačno, pjene se mogu fizički rezati i oblikovati u različite oblike kako bi im se poboljšala svojstva. Npr. pjene se mogu imati profilirane u zone koje prate tijelo dok spava i mjesta gdje rade veći ili manji pritisak. Mogu imati kanale za bolju prozračnost i higijenska svojstva madraca. Mogu iskoristiti ono što bi inače bio otpadni materijal za inovativni i ekološi prihvatljiviji dizajn s većom iskoristivosti materijala.

Iako smo u ovoj objavi naglasili tek neke od naših modela, sve modele od pjene pogledajte klikom ovdje, a sve madrace s memory pjenom klikom ovdje.

Sve naše madrace možete isprobati u salonima Biosan madraca u Zagrebu i Bjelovaru. Živite li u udaljenim mjestima bez obaveze nazovite i pitajte naše trgovce sve što vas zanima na telefon 092/3315-447. Naručite madrace preko web-shopa, uz besplatnu dostavu i 2 godine garancije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)