Koje karakteristike madraca postoje?

Kada kupujete madrac koje su zapravo značajke na koje treba paziti. Što su zablude, na što ljudi često zaborave i što vam mi možemo ponuditi pogledajte u nastavku

Na našem web-shopu možete vidjeti sve karakteristike svakog madraca – osim opisa i vizualnih prikaza, kliknite na “Tehničke informacije” za visinu, tvrdoću, gustoću materijala…

Većina nas kada kupuje madrac razmišlja samo o tvrdoći madraca – u tom smislu istražuje materijale. Ali materijal nije povezan s tvrdoćom, jer svaki materijal nudi raspon tvrdoća. Kako i što zapravo trebamo tražiti pogledajte u nastavku.

Karakteristike madraca:

  • visina madraca (niski – 14 cm, srednji – 16 cm, visoki – 18 cm)
  • tvrdoća madraca (mekani, srednje mekani, srednje tvrdi, tvrdi)
  • materijal madraca (opruge, pjena, latex)
  • širina i dužina madraca (standardne dimenzije, nestandardne dimenzije, izrada po mjeri)

Visina madraca

Uz visinu madraca često se vezuje mit da će viši madrac biti udobniji. To zapravo ne mora biti točno. Sve ovisi o specifičnostima materijala koji se koristi. Generalno primjerice madraci od lateksa ne moraju biti visoki da bi pružili jednaku količinu udobnosti. Svojstva lateksa da vas drži na površini uvjetovana njegovom strukturom čini visinu madraca manje bitnom kod drugih materijala. S druge strane spektra je memorijska pjena u koju značajno utonete.

Primjerice jedan madrac od lateksa visine 14 cm pogodan je za osobe do 130 kg, dok neki madrac od PU pjene koji je viši ne može podnjeti toliku težinu.

Ali ima i drugih razloga zašto je ova stavka bitna.

Primjerice trebate paziti kolika je dubina okvira kreveta. Kupite li preniski madrac bit će vam neudobno izlaziti iz kreveta zbog bočnih stranica u koje ćete se lupati. No čak i ako kupite viši madrac, što ako je jako mekan i utonete u njega? Pri izlasku ćete opet zapinjati za stranice kreveta. Tu vidimo i da nije isto kupiti madrac jednake visine, a različitih tvrdoća.

Možda vam je krevet sam po sebi visok. Kupite li i visok madrac trebat ćete „planinariti“ da uđete u krevet. Spavate li u niskom prostoru visina madraca je također bitna. Namjeravate li kupiti i nadmadrac? Promislite koje visine madrac i nadmadrac trebaju biti da imate najugodnije iskustvo u krevetu.

Tvrdoća madraca

Ovo je obično najvažnija kategorija za kupce. Često se vode nekim tegobama koje mogu ublažiti određenom tvrdoćom madraca. Ali pri tome ne treba misliti da su neke vrste materijala tvrđe ili mekše od drugih. Svaki materijal može imati mnoštvo karakteristika (ponajprije je bitna gustoća) koja određuje tvrdoću.

Dva madraca od istih materijala mogu biti različite tvrdoće. Samo jedan od primjera su naši madraci od PU i memory pjene mogu biti srednje mekani ili mekani

Materijal madraca

Ovo je najpoznatija karakteristika madraca. Mnogo smo pisali o tome na našim objavama pa ćemo ovdje samo ukratko opisati o čemu se radi. Naime, kako smo ranije napomenuli obično se kod pretrage tvrdoća madraca povezuje s materijalom. Ali naglasili smo kako to nije točno. Ono što različiti materijali pružaju su različiti osjećaj ležanja na njima. Te osjećaje često je teško opisati i zato je potrebno isprobati madrac uživo.

Memorijska pjena daje najočitiji primjer – osjećaj ležanja na njoj je jako specifičan i neki ga opisuju kao da ležite na oblaku. Okružuje vas, daje vam osjećaj mekoće, topline.

Madraci s oprugama (bonell i džepićaste opruge) su pak puno „elastičniji“ – na njima odskačete, poskakujete, osjećate kako se opruge stežu i opuštaju pod vama.

PU i HR pjene pružaju neutralniji osjećaj generalne raspoređenosti težine.

Na lateks madracima se pak čini kao da lebdite iznad njih, na neki način imate osjećaj da vas odbacuju prema gore.

Širina i dužina madraca

Ovo je evidentna stavka obično uvjetovana krevetom kojeg imate. Ako ste kupili krevet u trgovini najvjerojatnije se radi o standardnim dimenzijama. Kako živimo u globalnom svijetu doduše, naručivanje iz stranih zemalja uobičajna je praksa. Standardizirane dimenzije madraca razlikuju se u nekim državama tako da možda nabasate na mjere koje su nestandardne kod nas, ali nisu više niti toliko neuobičajne pa je moguće da postoji izbor madraca za njih, iako ograničen. Konačno možda imate potpuno nestandardan, ručno rađeni krevet. Tada trebate madrace po mjeri – a mi vam to možemo ponuditi jer madrace proizvodimo sami u vlastitoj tvornici blizu Bjelovara. Zato možemo udovoljiti mnogim vašim potrebama u kraćem roku.

Imate li pitanja koji su madraci i podnice najbolji za vas, obratite se našim stručnim prodavačima na 092/3315-447 ili pošaljite upit preko kontakt forme na ovom linku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)