Gdje baciti stari madrac ili alternativa za kreativce – kako ga prenamijeniti

Odvoz za stari madrac organizira komunalna služba u vidu odvoza glomaznog optada par puta godišnje, ali postoje grupe gdje ga možete pokloniti puno brže nekomu tko će doći po njega. Imate li svoj prijevoz baciti stari madrac možete u reciklažno dvorište. Preporučamo da se prepustite kreativnosti te ga prenamijenite. O svim ovim mogućnostima pročitajte detaljnije u nastavku

Zadnjih godina trend je u svijetu više razmišljati o vlastitom utjecaju na ljude, okoliš, a to znači ujedno i na sebe i svoju budućnost. Sukladno tome, stvari koje više ne koristimo pokušavamo ponovno upotrijebiti na neki novi način, poklanjamo ih, recikliramo, a bacanje je tek posljednja opcija. Ovisno u kakvom je stanju vaš stari madrac, odvoz ne mora nužno biti na smetlište. Nadamo se da se nakon savjeta u nastavku više nećete pitati gdje baciti stari madrac.

Prenamijena

Ponovna upotreba predmeta u neku drugu svrhu (ent. „upcycling“) jako je kreativan zahvat. Možete pustiti maštu na volju i smisliti što vam ovog trenutka treba, a možete to napraviti od materijala iz madraca.

Madrac od spužve narežite na manje dijelove za ukrasne jastučiće ili opruge iz madraca koristite kao stalak za vina. Možete se iskušati u izradi vlastitog naslonjača od starog madraca od spužve – postoje brojni vodiči na internetu (primjerice ovaj) koji nisu uopće zahtjevni. Još lakše je prenamijeniti ga u kocku za sjedenje kao što je prikazano ovdje.

Nadahnuće za prenamijenu opruga potražite ovdje; naći ćete ideje za rasvjetu, držače, ukrase, vaze, ograde…

Poklanjanje

Madrac koji više ne koristite možete pokloniti na razne strane. Mnogobrojna udruženja pojedinaca poput grupa solidarne razmjene ili „sharing is caring“ principa olakšavaju da na kvartovskoj, gradskoj i široj razini poklanjate ili razmjenjujete predmete koje više ne koristite. Obično je praksa da osoba koja želi predmet dolazi po njega pa ćete se tako riješiti madraca bez da ga sami morate otpremati. Uz to usrećit ćete nekog kome je madrac potreban, a jednom ćete i vi moći uzeti nešto što se nudi u grupi, a potrebno vam je.

Dakako tu su i sekcije oglasnika gdje ljudi poklanjaju stvari.

Možete također donirati madrac udrugama koje brinu o ljudima (beskućnicima, ženske kuće, djecu). Nazovite najbližu udrugu i raspitajte se treba li im madrac. Ukoliko im nije potreban dobit ćete informaciju kome bi možda trebao. Jednako tako spašenim životinjama u skloništima dragocjene su sve stvari koje će im omogućiti udobniji i topliji boravak tamo. Ako ne znate nijedno sklonište u vašoj blizini nazovite ono za koje znate, jer skloništa su često u komunikaciji i sigurno će vas moći uputiti tko se brine o napuštenim životinjama u vašoj blizini.

Recikliranje

Nažalost kod nas se ne vrši sistematično recikliranje madraca iako se izrađuju od vrijednih sirovina. Hvalevrijedno je ako možete sami rastaviti madrac na dijelove i odvesti ga u reciklažno dvorište. Nešto lakše će biti sa spužvastim madracima, a najteže s onima od opruga. No opruge se izrađuju od čelika pa je ovo prilika da nešto sitno zaradite. Raspitajte se u reciklažnom dvorištu otkupljuju li čelik i po kojoj cijeni ili neka vas upute gdje ga možete prodati.

Prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svaka „jedinica lokalne samouprave koja ima 1.500 stanovnika ili manje, a nije osigurala funkcioniranje reciklažnog dvorišta, dužna je osigurati funkcioniranje istog na svojem području posredstvom mobilne jedinice koja se u smislu ovoga Zakona smatra reciklažnim dvorištem“. Veća mjesta trebaju imati osigurano barem jedno reciklažno dvorište, a ovisno o broju stanovnika i više njih.

Bacanje

Ukoliko ste maksimalno iskoristili madrac i više nema šanse za drugi život, a ne možete ga reciklirati onda je posljednja opcija da ga bacite. Možete ga sami odvesti u reciklažno dvorište ako imate prijevoz.

Trebate li odvoz za stari madrac na vašoj adresi, dakle da netko dođe i odveze ga, tada provjerite kada se u vašem mjestu skuplja glomazni otpad. Komunalna služba organizira skupljanje glomaznog otpada jednom godišnje (prema Središnjem državnom portalu). Trebate li hitno odvoz starog madraca raspitajte se mogu li doći k vama izvanredno te koja je naknada.

Ukratko

Želite li odvoz za stari madrac tako da će ga netko preuzeti na vašoj adresi jedna opcija je čekati skupljanje glomaznog otpada. Druga opcija je puno brža i može razveseliti nekoga, a to je da ga poklonite u jednoj od grupa za razmjenu.

Možete li ga sami prevesti i samo se pitate gdje baciti stari madrac odgovor je – reciklažno dvorište ili donacija udrugama za ljude ili životinje.

 

Rješavanje starog madraca može biti naporan i dugotrajan proces, a kako biste što manje trošili vrijeme i novac, odlučite se novi madrac koji će vam trajati dugi niz godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)