Dijete mokri u krevet? Donosimo 7 savjeta kako očistiti madrac od mokraće

Ne brinite, madrac nije uništen kada se nezgoda u krevetu dogodi. Pogledajte 7 savjeta kako očistiti madrac od mokraće

Već prilikom kupnje madraca možete si olakšati buduće održavanje higijene madraca

Provjerite možete li skinuti navlaku s vašeg madraca. Skidiva i periva navlaka madraca će olakšati pranje jer ju jednostavno možete ubaciti u perilicu za rublje. Navlaka će upiti dio tekućine i zadržati eventualne krute dijelove da prodru u madrac. Ukoliko su noćne nezgode česte, poželjno je da uložite u nepromočivi nadložak. Obično je to samo ravan komad materijala izrađen da istodobono bude nepropustan, ali i udoban. Nadložak se gumom pričvršćuje za madrac.

Male noćne nezgode normalna su stvar i oko njih se ne treba uzrujavati

Što učiniti kada se dijete pomokri po madracu?

Reagirajte brzo
Ukoliko nemate nadložak što prije skinite mokru posteljinu i navlaku te ih stavite u perilicu. Krpom tapkajte po madracu kako biste izvukli višak vlage. Nemojte trljati jer će tako nečistoće prodrijeti dublje u madrac.

Koristite sodu bikarbonu
Posipajte mrlju sodom kako bi upila ostatak vlage.

Neutralizirajte mirise
Mrlju pošpricajte s jednom od dvije otopine: detrdženta za pranje i vode, ili otopinom jednakih omjera alkoholnog octa i vode. Neka stoji 10-ak minuta, a zatim uklonite višak vlage krpom

Pažljivo usisajte
Kako bi do kraja uklonili krute ostatke sode, praška i sl. usisajte madrac. Budite pažljivi da ne oštetite navlaku ili jezgru madraca.

Posušite
Madraci od opruga prozračni su pa ih je uglavnom moguće ostaviti da se sami prosuše ako ih stavite okomito na prozračno mjesto. Madraci od pjene teže upijaju vlagu, ali ako do toga ipak dođe najbolje bi bilo da ih što više posušite fenom, a zatim ostavite još da se sam prosuši. Lateks madrace ne tretirajte kupovnim kemikalijama, a također ih posušite fenom. Nikada nemojte sušiti madrac na suncu! Time ćete oštetiti jezgru madraca.

Zapamtite da se nezgode svima događaju te se oko toga ne treba uzrujavati. Ukoliko dijete mokri u krevet, dijetetu objasnite da nije uzrokovalo nikakve probleme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)