Što je memorijska pjena?

Ukoliko ste u zadnje vrijeme bili u potrazi za madracem, zasigurno ste čuli za pojam “memorijska pjena”. Što je memorijska pjena i koje su njezine prednosti saznajte u nastavku

Memorijska pjena nastala je 1960tih godina. Razvila ju je NASA, za absorbiranje pritiska astronautima prilikom leta. Memorijska pjena služila je za oblaganje sjedala, odijela, kaciga i cipela kako bi astronautima bio smanjen pritisak na njihovo tijelo prilikom leta u svemir.

Daljnjom komercijalizacijom memorijska pjena pronašla je uporabu u medicinskim svrhama i sportskoj opremi. Pošto uspješno smanjuje pritisak na tijelo te poboljšavala protok krvi, često se koristila u bolnicama kod pacijenata koji su bili nepokretni duži period vremena.

Tek 1991. godine izrađen je prvi komercijalni madrac od memorijske pjene, a danas madraci s memorijskom pjenom čine 46,87% svjetskog tržišta madraca. Poznata je i pod nazivima viscoelastična pjena, visco pjena, memory pjena te termoaktivna pjena. Gotovo da i nema tako rasprostanjenog materijala u industriji madraca kao što je memorijska pjena.

Od čega je građena memorijska pjena?

Memorijska pjena građena je od polimera zvanog poliuteran. Dobiva se reakcijom polihidroksilnih poliola i diizocijanata. Sa poliuteranom se svakodnevno susrećemo – njegove razne varijacije viđamo u obliku pjene u kauču, tekućih boja, elastičnih vlakana pa čak i čvrščih elastomera poput kotača na rolama. Bitan faktor kod memorijske pjene je i njena gustoća. Memorijska pjena gušća je od ostalih vrsta pjena. Bitno je napomenuti da veća gustoća ne znači da je madrac tvrđi već udobniji. Vrijedi i obrnuto – pjene s manjom gustoćom nisu “mekše”.

Koje su prednosti memorijske pjene?

Memorijska pjena reagira u dodiru s toplinom. Na niskim temperaturama memorijska pjena je kruta, no njenim zagrijavanjem dolazi do postepenog opuštanja. Spavajući na memorijskim pjeni pod toplinom tijela prilagođava se njegovoj konturi i obavija ga, pružajući osjećaj “lebdenja” tokom spavanja. Promjenom položaja spavanja nanovo se prilagođava. Nakon spavanja, memorijska pjena natrag se vraća u prvobitni položaj.

Neke od glavnih prednosti su:

  • Dokazano poboljšava cirkulaciju krvi tokom spavanja
  • Otpornost na pritisak, dugog vijeka trajanja
  • Nudi jedinstven osjećaj lebdenja
  • Omogućava isparivanje vlage i regulaciju temperature
  • Nepogodno je okruženje za grinje i bakterije
  • Prilagođava se cijeloj duljini tijela i ne stvara pritisak
  • Absorbira pokrete, nema prijenosa pokreta na partnerovu stranu

Česta pitanja u vezi memorijske pjene:

Ima li memorijska pjena miris?

U početku je moguće da osjetite miris, no to je samo prilikom otpakiravanja novog madraca. Nakon nekoliko dana miris će u potpunosti nestati i neće se zadržavati u sobi.

Hoću li se znojiti na memorijskoj pjeni?

Najveća prednost memorijske pjene je upravo ta da se zagrijava toplinom tijela i obavija ga. Zbog ovoga, mnoge ljude brine da li to znači da će se ljeti pretjerano znojiti. Odgovor je – ne. Nove generacije memorijske pjene posebne se ćelijske strukture i iznimno su prozračne.

Pomaže li kod bolova u kralježnici?

Memorijska pjena pokazala se uspješnom u smanjenju bolova u kralježnici. Većina osoba koja je spavala na memorijskoj pjeni tvrdi da im je uspješno smanjila bolove u kralježnici. No svaka osoba je drugačija, i što je odgovaralo drugima ne mora nužno i vama, ali ukoliko imate bolove u kralježnici svakako dajte memorijskoj pjeni šansu. Više o tome kako loš madrac utječe na bolove u kralježnici saznajte ovdje.

Spavam na boku/leđima, je li memorijska pjena za mene?

Da. Gustoća i elastičnost memorijske pjene pružaju visoku udobu svakom tipu spavača.

Memorijska pjena jedinstven je materijal koji pruža udobnost kakav ne može niti jedan drugi. Zbog dugog vijeka trajanja, njezinog medicinskog učinka i udobnosti, pravi je odabir za svaki tip spavača. Ukoliko razmišljate o kupnji novog madraca, svakako dajte memorijskoj pjeni šansu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)