Spavanje na leđima u trudnoći – DA ili NE?

Koliko je zaista opasno spavanje na leđima u trudnoći te što učiniti po tom pitanju? Pročitajte u nastavku.

Omiljen položaj spavanja vam je onaj na leđima, saznali ste da ste trudni i da biste trebali promijeniti tu naviku? Možete isprobati do drugog i trećeg tromjesečja pokušati s nekim trikovima kako biste se priviknuli na spavanje na boku (pogledajte savjete ovdje). No ako vam ne uspijeva nemojte očajavati, jer situacija nije toliko zastrašujuća.

Zašto se zapravo ne preporuča spavanje na leđima tijekom trudnoće? Generalno se ne preporuča zbog pritiska rastućih maternice i fetusa na crijeva i pogotovo šuplje vene. Ove vene najveće su u ljudskom organizmu i kroz njih se krv skupljena iz cijelog tijela vraća prema srcu. Jasno je stoga da bi pritisak na njih onemogućio krvotok i dovod kisika kako majci tako i fetusu.

Nekoliko je istraživanja provedeno kod slučajeva mrtvorođenčadi iz kojih se zaključilo kako bi spavanje na leđima moglo tome biti uzrok. Ali čini se da ta istraživanja imaju dosta mana – ponajprije činjenica da su izvođena na malom uzorku osoba. Zatim, brojnost novorođene djece je zaista mala, a ogroman broj žena sigurno je tijekom trudnoće više nego jednom spavalo na leđima. Dakle korelacija nije čvrsta. Nadalje, tri doktorice specijalizirane za rizične trudnoće s Fakulteta države Utah, SAD pojasnile su nekoliko problema na primjeru jednog istraživanja u intervjuu iz 2018. godine (transkript intervjua pročitajte ovdje). Prema njima, većina slučajeva mrtvorođenčadi povezana je s nekim jasno izraženim problemima poput abrupcije posteljice, prijevremenog poroda, genetskim abnormalnostima, infekcijama. Tek za četvrtinu ili čak manje mrtvorođenčadi nije poznat siguran uzrok pa bi se za njih moglo reći da je tek jedan od eventualnih uzroka i spavanje na leđima. Doktorice zaključuju da bi spavanje na leđima eventualno mogle biti uzrokom u 1 od 1000 slučajeva, a pri tome naglašavaju kako bi vjerojatniji problem bila apneja koja se pojavljuje pri tom položaju nego sami položaj. Ali veća i preciznija istraživanja tek dolaze.

Dakle, ako se probudite i shvatite da ste na leđima nemojte previše brinuti. Nepovoljan pritisak na šuplje vene pobudilo bi vaše tijelo s osjećajem mučnine prije no što bi to ikako moglo utjecati na fetus. Tijelu će ionako biti neudobno na leđima jako dugo pa će vas samo natjerati da promijenite položaj.

Ako ipak ništa ne želite prepuštati slučaju stavite jastuk iza leđa. Ukoliko se i okrenete na leđa, jastuk će vas držati pod kutem i koliko god je taj kut malen ipak je dovoljan da šuplje vene neometano vraćaju krv srcu.

Doktorice sa Sveučilišta države Utah kažu da je najbolji savjet – ne brinuti previše. Psihološko opterećivanje i osjećaj krivnje može više štetiti vama i fetusu od povremenog ležanja na leđima. Dugotrajni stres zbog brige smanjuje imunitet, a također stalna briga hoćete li tijekom spavanja završiti na leđima narušava san koji je tijekom trudnoće ionako lošiji. A koliko je potreban kvalitetan san za psihu i tijelo, kako majke tako i djeteta, je dobro poznato.

 

Napišite kako spavate u trenutnoj trudnoći ili kako ste spavali u prošlima? Koje trikove za bolji san možete podijeliti s nama?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)