Spavajte kao astronaut – podnice za bolji san

Ne znate da li vam je za bolji san spavati na leđima, boku ili trbuhu? Odgovor je možda – nijedno. Isprobajte najnoviji položaj spavanja – bestežinsko spavanje.

Loše spavate i već ste isprobali sve za bolji san? Zapitajte se što vas zapravo sprječava za bolji san – ako ne možete umiriti misli pogledajte naše savjete ovdje; ali možda vas muče razne tegobe koje vam ne daju zaspati ili vas stalno bude. Od uobičajnih bolova u tijelu, do ozbiljnijih migrena – položaj spavanja može vam pomoći.

NASA ima pristup vrhunskim znanstvenicima, materijalima i tehnologijama zbog čega predstavljaju kvalitetan izvor rješenja za život, pa tako i za spavanje. Primjerice, jeste li znali da je naširoko poznata memorijska pjena zapravo izum za astronaute? Danas možemo otići korak dalje u želji da spavamo „kao u oblacima“.

Zašto je uopće bestežinsko stanje dobro – u takvom stanju gravitacija ne vuče tijelo i time mu stvara pritisak na mišiće i zglobove.

Bestežinski položaj spavanja zapravo proizlazi iz položaja u kojem astronauti sjede prilikom polijetanja. Taj položaj donosi najmanje stresa tijelu u trenutcima kada se zbog polijetanja na njihova tijela vrši pritisak mnogo veći od gravitacijskog. Kada spavamo ovdje na Zemlji ne pritišću nas ni pribiližno jake sile kao astronaute pri polijetanju, ali gravitacija ipak ima svoj učinak. Zato je ovaj položaj preporučljiv za bolji san i nas koji ne putujemo u svemir.

Bestežinski položaj spavanja oponaša osjećaj lebdenja u svemiru bez pritiska sila. To se postiže ravnomjernim rasporedom težine i neutralnog položaja tijela za potpuno opuštanje. Ali u nastavku ćemo opisati još brojne druge benefite.

Kako spavati u bestežinskom položaju:

  • Torzo i noge prave kut od 120 stupnja
  • Prilikom toga i torzo i noge pokazuju prema gore tako da tvorite slovo V
  • To znači da su noge podignute na visinu prsa
  • A ujedno su koljena savinuta

Ovaj položaj spavanja ima brojne prednosti za bolji san što se tiče bolova u tijelu. Već smo napomenuli kako je gravitacijski pritisak minimalan. To znači manje bolova u zglobovima, kralježnici, ali i unutarnjim organima. Zbog uspravnijeg gornjeg dijela tijela gravitacija sada pomaže u slijevanju tjelesnih tekućina kako se ne bi nakupljale i uzrokovale iritracije. Primjerice lakše je čićenje toksina iz mozga, moguće su manje migrene jer nema pritiska u krvnim žilama, postnazalni sekret će se manje nakupljati, a pomoći će vam i u ljepoti lica ako inače imate problema s napuhnutim licem jer će tekućina koja uzrokuje napuhnutost otjecati prema dolje.

Nadalje brojni su benefiti za disanje kod uspravnijeg položaja spavanja – gornji dišni putevi vjerojatno se neće toliko urušavati i uzrokovati hrkanje i apneje. To nadalje dovodi do manjih problema sa srcem.

Imate li problema sa probavom poput želučanog refluksa – gravitacija će u ovom položaju zadržati sadržaj želuca tamo gdje treba biti.

Muči li vas oticanje nogu, koljena, zglobova, stopala – njihovim podizanjem pomažete cirkulaciji tjelesnih tekućina i smanjit ćete te probleme.

Mnogi od ovih problema muče i trudnice. Prema nekima, bestežinsko spavanje trudnicama može olakšati sve tegobe. Štoviše, ako je trudnica navikla spavati na leđima (a znamo kako je to jako loš položaj za nerođeno dijete), spavanje u bestežinskom položaju prilika je za spavanje na leđima, ali u puno povoljnijem položaju za bebu.

Najzad, ovo je odlična poza za jednostavno uživanje i opuštanje uz omiljenu TV seriju, internetski sadržaj ili čitanje knjige.

Ako vam sve ovo zvuči primamljivo, pogledajte našu sklopivu podnicu klikom ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)