Saznajte kako vaš madrac utječe na vaše zdravlje

Svi patimo od nekog oblika tegoba. Kronični bolovi u tijelu, akutna stanja unutarnjih organa, infkecije, loša koncentracija… Često tražimo korjen problema u načinu na koji živimo dok smo budni. Ali i u snu kada „ništa ne radimo“, naše tijelo itekako radi – obnavlja se. Tako se ojačava imunitet i omogućava bolju borbu protiv bolesti. Možemo pomoći svojem tijelu da se lakše obnavlja tako da mu omogućimo najbolje uvjete za to – između ostaloga i dobar madrac.

Što se događa tijelu ako loše spavamo?
Oko trećinu dana provodimo spavajući. To je velika količina vremena u kojoj naš svjesni dio zamjenjuje nesvjesni. Možda nam se zato čini da ne radimo ništa, ali naše tijelo i um itekako su aktivni. San je neizmjerno važan za naše tijelo i um – kako ne možemo preživjeti bez hrane i vode, ne možemo preživjeti niti bez sna.

Loš san negativno utječe između ostaloga i na:

  • mišiće
  • endokrini sustav
  • srce
  • mozak
  • raspoloženje

Znanost nudi razne odgovore na pitanje zašto spavamo koji se međusobno upotpunjuju. San omogućava našem tijelu da stane, odmori i obnovi se na staničnoj razini. Mišići se zacijeljuju, molekule sintetiziraju, nastaju nova tkiva poput svježe kože, ispuštaju se hormoni.

Bez sna mišići nemaju dovoljno vremena u potpunosti se regenerirati što može dovesti do lošeg funkcioniranja tijela tijekom dana i posljedično do ozbiljnijih ozljeda.

Pogledamo li endokrini sustav – jedan od hormona je primjerice inzulin. Osobe kojima manjka sna imaju veće razine šećera u krvi što povećava rizik od dijabetesa. Loš san utječe na povećanje krvnog tlaka, a to pak utječe na veću mogućnost upala i bolesti srca.

Naš mozak tijekom sna također može zastati i organizirati te pohraniti nove informacije dobivene tijekom dana. Usporedno se rješava nekorištenih informacija i nakupljenih toksina. Loš san onemogućava sve ove funkcije zbog čega nam pada koncentracija i mogućnost rješavanja problema. Također nam pada raspoloženje, više smo frustrirani i bezvoljni.

Nuspojava lošeg sna su problemi s kratkoročnim i dugoročnim pamćenjem. Prema nekim istraživanjima nedostatak dobrog sna utječe može potaknuti razvoj neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije.

Ali najzanimljivije je što svi sustavi djeluju u međusobnoj interakciji. Tako su živčani i endokrini sustav pogotovo povezani s imunološkim sustavom. Ranije smo napisali kako nepravilan san loše utječe na prva dva sustava. Obzirom da oni komuniciraju s imunološkim to u konačnici znači i da će imunitet biti slab. U znanstvenom istraživanju iz 2017. o povezanosti imunološkog sustava i sna navodi se kako nedostak sna i osjećaja udobnosti oslabljuje imunitet i čini nas ranjivijima na viruse, bakterije i druge patogene mikroorganizme.

Za još neke aspekte (ne)kvalitetnog sna pogledajte ovdje.

Kako si omogućiti kvalitetan san
Što podrazumijeva kvalitetan san? On treba biti niti prekratak niti predug, treba biti neometan i dubok.

Ponajprije treba si osigurati najmanje 7 sati sna ako ste odrasla osoba. Bebe i djeca spavaju puno više (i po 40 % vremena!)

Svjetlost sugerira našem organizmu da je dan i vrijeme za aktivnost. Zato prilikom spavanja ugasite sve izvore svjetlosti. Spustite rolete, ugasite svjetla, ali i elektroničke uređaje! Oni naime emitiraju plavo svjetlo koje je naštetnije jer najviše pobuđuje naš organizam. Barem 2 sata prije spavanja ugasite TV, računalo, mobitel.

Kada spavamo naš mozak svejedno prati okolinu. A to znači i zvukove koji alarmiraju organizam na opasnost i ne daju mu da padne u dubok san. Zato zatvorite prozore ukoliko dolazi buka izvana i opet – izgasite sve elektroničke uređaje.

Temperatura je jako važna. Svatko je različit u tom pogledu, ali većina doktora slaže se da bi temperatura trebala biti između 15.6 °C i 19.4 °C. Možete regulirati temperaturu radijatorom po zimi ili otvoriti prozor u susjednoj sobi ljeti (kako vam buka izvana ne bi smetala). Pidžama i posteljina trebali bi biti od prirodnih i prozračnih materijala poput pamuka jer se i noću znojimo i otpuštamo toplinu. Madraci također mogu doprinjeti regulaciji topline – primjerice ako vam je hladno dok spavate preporučuju se madraci od memorijske pjene, dok oni koji se jako znoje trebaju isprobati lateks madrace. S vodenim madracima možete čak regulirati točnu temperaturu samog madraca!

Kako dobar madrac pomaže u regulaciji sna
Kao što smo ranije naveli prema istraživanju povezanosti sna i imuniteta, udobnost igra veliku ulogu jer omogućuje dug, dubok i neometan san. Prema tome važno je i na kakvom madracu spavate. Ako je madrac neudoban za vas to znači da ćete se puno više okretati, buditi i nećete pasti u dubok san.

Dobar madrac će držati vašu kralježnicu u neutralnom položaju i tako ukloniti neudobnost. Umanjit će pritisak na zglobove – ramena, kukove, koljena… Također može smanjiti pritisak na kožu i time krvožilni sustav pa nećete imati trnce. Ako vam je udobno, nećete se buditi tijekom noći. Sve su ovo benefiti sami za sebe, ali i pomažu osnažiti imunitet.

Možete izabrati između raznih materijala (džepićaste opruge, pjene, lateks) koji svaki imaju svoje prednosti. Postoje različiti parametri na koje treba obratiti pozornost prilikom kupnje madraca – vaša težina, visina, poza spavanja ili kao što smo ranije naveli temperatura. Madraci s memory pjenom mogli bi vas više grijati, a ležanje na lateks madracu omogućava bolji protok zraka i hlađenje. Želite li znati više kako odabrati pravi madrac za sebe kliknite ovdje.

Naravno puno ovisi i o tome što vi smatrate udobnim i kakav osjećaj volite pri spavanju. Zato je uvijek dobro isprobati madrace u salonima.

Kako bi osnažili imunitet i madraci sami po sebi trebaju imati dobra higijenska svojstva te se lako čistiti. Tako se imunološki sustav neće morati zamarati grinjama, bakterijama, gljivicama koji žive u madracu. Premium materijal u tom pogledu (a i po mnogim drugim značajkama) je lateks, ali koji god madrac odabrali neka ima skidivu i perivu navlaku za bolje održavanje čistoće.

Zaključak
Trećinu života provedemo spavajući, a za to vrijeme naše tijelo i um se obnavljaju. Kako bi to kvalitetno činili trebaju optimalne uvjete poput mraka, tišine, optimalne temperature i udobnosti podloge za spavanje. Udobnost je prema nekim istraživanjima direktno vezana uz osnaživanje imuniteta. Ako je mišićno-koštani sustav opušten zbog udobnog madraca, onda se mogu opustiti i drugi sustavi u tijelu jer je sve međusobno povezano i jedno na drugo utječe. Tako možemo utonuti u dubok, zdrav san, a naš imunološki sustav se neće naprezati što će rezultirati našim sveopćim zdravljem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)