Madraci za osobe s artritisom

Živjeti s kroničnom boli je teško, ali postoje načini da si olakšate. Bolove uzrokovane artritisom možete pokušati ublažiti s drugačijim madracem

Artritis je bolest zglobova, točnije upala i oticanje jednog ili više zglobova. Postoje razni tipovi – lupus, fibromialigija, giht, osteoartritis – a najčešći tip je reumatoidni artritis. Procjenjuje se da svaka stota osoba boluje od artritisa. Iako se točni uzroci ne znaju, zna se da od njega pati više žena te da se s godinama pogoršava.

Kod spavanja bolni zglobovi mogu spriječiti osobu da pronađu odgovarajući položaj za spavanje u kojem će biti ugodno spavati. Čini se kao da svaki položaj stišće zglob i pojačava bol. Kada i uspijete zaspati često se budite zbog neugode. Zbog toga se budite neodmoreni, što pak dodatno pojačava neugodu u tijelu i pogotovo na bolnim mjestima tijekom dana. Navečer opet bolovi ne daju spavati – i tako se stvara začarani krug u kojem bol spriječava naspavanost, a manjak sna pojačava bolove.

Neka istraživanja su zaista pokazala da mnogi artritičari imaju lošiju kvalitetu sna i podložniji su depresiji. Jer kvalitetan san utječe i na psihu i na tijelo. Tijekom spavanja cijelo tijelo se regenerira – kako mozak tako i mišićno-koštani sustav. Ako san izostaje, nije dovoljno dug i dovoljno dobar tijelo se ne može u potpunosti regenerirati te to dovodi do daljnjeg pogoršanja.

Zatezanje u zglobovima, jutarnja ukočenost, umor – sve su to simptomi koji muče mnoge od nas, ali pogotovo osobe s artritisom, a poboljšanje se može biti napraviti upravo na području spavanja odabirom adekvatnog madraca.

Treba naglasiti kako je svaka osoba drugačija i ima različite potrebe unatoč tome što dijeli nešto zajedničko poput artritisa. Tjelesna težina, položaj spavanja, osobni osjećaj ugode i slično utječu na to kakav će madrac biti najbolji za vas. Ali generalno ne želite stvarati pritisak na zglobove, po svoj prilici trebat ćete nešto mekši madrac.

Mekani madrac ne znači madrac bez potpore! Ako propadate u madrac to će iskrivljavati zglobove i doprinositi bolovima. Zato trebate investirati u kvalitetni madrac koji se neće udubiti nakon kratkog vremena korištenja.

Najčešće se preporučuju madraci od memorijske pjene i madraci od lateksa. Oboje pružaju udobni osjećaj zbog svojstva elasticiteta koji je značajan kod oba materijala.

Memorijska pjena dopušta vam da utonete u madrac bez pritisaka na zglobove. Ali važno je znati da ona ne pruža potporu i služi samo kao gornji sloj za udobnost. Tako možete birati želite li deblji ili tanji sloj memorijske pjene. U ovu pjenu utonete i zbog toga je spavanje na ovakvom madracu generalno topije. Jezgra madraca radi se od opruga ili drugih, čvršćih pjena poput poliuretanske i hladno lijevane pjene. Neke pjenaste jezgre donose inovativna rješenja za bolju anatomsku potporu i  higijenu madraca.

Naravno preferirate li prozračnost jezgri s oprugama ili želite li jednostavnu pjenastu jezgru postoje i te opcije.

Madraci od lateksa su pak premium opcija. S obzirom da je proizvodnja zahtjevnija i nisu toliko rašireni kao drugi madraci, ovi nose veću cijenu. No s cijenom dobivate puno veću dugotrajnost, bolja higijenska svojstva i jedinstveni osjećaj udobnosti naspram madraca od drugih materijala. Osjećaj je da lebdite na madracu umjesto da u njega utonete. Zbog toga zrak više cirkulira oko vas i hladi vas što je dobro ako se inače znojite ili živite u toplijim predijelima.

Za razliku od memorijske pjene, madraci od lateksa mogu se raditi u potpunosti od ovog materijala. On je dovoljno stabilan, a istovremeno dovoljno elastičan da podržava tijelo u pravilnom položaju bez stvaranja pritiska na zglobove. No kao što smo rekli, cijena materijala poprilična je. Zato postoje odlične prilike da si priuštite vrhunski ugođaj lateksa po manjoj cijeni – s madracima čiji je samo gornji sloj od lateksa dok je jezgra od drugog materijala.

Kao što smo ranije napomenuli, bitne su i neke stavke poput tjelesne težine i položaja spavanja. Osobama veće tjelesne težine i inače se preporuča lateks madrac jer je izdržiljiviji na pritisak od ostalih. Također spavate li na leđima ovo je vjerojatno bolja opcija jer u memorijsku pjenu središnji dio tijela mogao bi vam previše utonuti i iskriviti kralježnicu. Pokušajte staviti jastučić ispod koljena i kao naslone za ruku da olakšate napetosti u zglobovima.

No spavate li na boku, a pogotovo trbuhu mekši materijal memorijske pjene dozvolit će da se točke najvećeg pritiska utonu, ali kralježnica će ostati pravilna. Ako to nije slučaj, pri spavanju na boku stavite jastučić ispod struka. Svakako možete staviti jastuk ispred prsa kao naslon zaruku te jastučić između koljena za olakšavanje napetosti u zglobovima.

Naravno, prilagodite položaj spavanja vašem specifičnom problemu, imate li artritične bolove npr. u ramenima nemojte spavati na boku. Ako se naučeni spavati u određenom položaju, a baš on vam pravi dodatni pritisak na upaljeni zglob potražite na našem blogu savjete kako se naučiti spavati u drugom položaju te benefite i mane pojedinih položaja spavanja klikom ovdje.

Sve naše madrace možete isprobati u salonima Biosan madraca u Zagrebu i Bjelovaru. Živite li u udaljenim mjestima bez obaveze nazovite i pitajte naše trgovce sve što vas zanima na 092/3315-447. Naručite madrace preko web-shopa, uz besplatnu dostavu i 2 godine garancije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)