Znate li da vam sklopive podnice mogu pomoći sa zdravljem, posturom i ljepotom?

Bolnički kreveti dugo koriste podignuto uzglavlje zbog brojnih pogodnosti za zdravlje, a sklopive podnice donose slične pogodnosti u vaš dom. Bili mlađi ili stariji, prednosti spavanja sa sklopivim podnicama brojne su za sve

Sklopive podnice mogu biti električne ili ručno sklopive. Mogu se podešavati gornji dio ili donji dio ili oba dijela. Bilo da volite gledati TV iz kreveta, imate specifične tegobe ili ste slabije pokretni – sklopiva podnica možda vam može pomoći.

Sklopive podnice mogu pozitivno utjecati na:

 • postnazalno slijevanje sekreta
 • disanje
 • želučani refluks i žgaravica
 • probleme sa srcem
 • čišćenje toksina iz mozga
 • migrene i glaukom
 • živčani sustav
 • ljepotu
 • otečene noge
 • pokretnost teže pokretne osobe
 • posturu

Postanazalno slijevanje sekreta

Tijelo proizvodi oko jedne litre sekreta tijekom dana. Iako svi proizvodimo sluz koja je potrebna tijelu, kada je ima previše može uzrokovati neugodnosti. Neke osobe pate od prekomjernog slijevanja skereta iz nosa u stražnji dio grla tijekom spavanja. Ona se nakuplja i dolazi do potrebe za iskašljavanjem zbog čega se osobe bude tijekom noći što im onemogućuje dubok i kvalitetan san. Podizanjem gornjeg dijela tijela mijenja se položaj što spriječava slijevanje sekreta.

Dodajmo da uspravniji položaj tijela može pomoći i kod začepljenja dišnih puteva uzrokovanih eventualnom prehladom ili alergijama.

Disanje

Pogotovo ako spavate na leđima, moguće je da imate problema s disanjem kod spavanja. Hrkanje i apneja ozbiljno narušavaju kvalitetu sna. Posljedica je i spavanje s otvorenim ustima – koja se zato isušuju i povećavaju mogućnost raznih bolesti usne šupljine poput bolesti desni ili karijesa. Kako biste uklonili ove smetnje možete se pokušati naučiti spavati na boku (neke savjete pročitajte ovdje), ali navike se teško mijenjaju. Sklopive podnice tu imaju prednost. Nećete morati mijenjati naviku spavanja na leđima, a uzdignuti položaj gornjeg dijela tijela omogućit će lakšu prohodnost zraka kroz dišne puteve i smanjiti vjerojatnost da će se urušiti i izazivati disanje na usta, hrkanje ili apneju.

Želučani refluks i žgaravica

Želučani refluks jest povratak sadržaja želuca u jednjak. Kada jedemo, hrana prolazi jednjakom do želuca. Između jednjaka i želuca nalazi se mišić (ezofagealni sfinkter) koji sprječava da se sadržaj iz želuca vraća u jednjak. Kada je taj mišić oslabljen dolazi do povratka hrane u jednjak, a osim hrane i želučane kiseline. Ako je učestala može uzrokovati oštećenja jednjaka, neugodna pečenja i dr. Kako se refluks pogotovo događa u ležećem položaju on se svakako treba izbjegavati nakon obroka, a pogotovo obilnog obroka. No može se događati i neko vrijeme nakon. U svakom slučaju, podizanjem gornjeg dijela tijela spriječava se povratak želučanog sadržaja u jednjak što je odlično ako volite prileći nakon obroka.

Problemi sa srcem

Problemi s disanjem često su povezani s problemima sa srcem i krvožilnim sustavom. Ali čak i ako nemate problema s disanjem, srčane probleme možete olakšati spavajući u blago uspravljenom položaju kojeg možete postići sklopivom podnicom.

Čišćenje toksina iz mozga

Znanstvenici su nedavno otkrili kako se mozak tijekom spavanja rješava toksina koji se nakupljaju tijekom budnog stanja putem glimfatičnog sustava. Mozak i kralježnička moždina okružene su cerebrospinalnim likvorom, tekućinom koja ispire navedene toksine. Kada je tijelo u horizontalnom položaju, likvor je jednoliko raspoređen te je ispiranje teže. Ako se pak gornji dio tijela povisi što je bliže prirodnom položaju tijela, gravitacija pomaže tom ispiranju.

Migrene i glaukom

Migrena je neugodna bolest koja zahvaća 10 % populacije i to više žena nego muškaraca. Ne slažu se svi što je točno uzrokuje, ali između ostaloga smatra se da je problem neurovaskularan. Kako ležanje u ravnini može povećati pritisak u mozgu može dovesti do migrene. Neka istraživanja pokazala su da je uspravnije ležanje uklonilo i do 70 % migrena.

Glaukom je također bolest koja se javlja zbog velikog pritiska, ali ovaj puta u oku. Kao i pritisak u mozgu, može biti potpomognut horizontalnim ležanjem zbog čega bi povišen položaj tijela pri spavanju bio od pomoći.

Živčani sustav

Nova istraživanja provode se kod bolesnika koji pate od primjerice ozljeda leđne moždine, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i spavanja na uzdignutom krevetu. Za sada rezultati pokazuju da takva jednostavna terapija poput uzdignutog gornjeg dijela tijela ima pozitivne učinke. Prema nekima, to im postaje jedina terapija te mogu prestati uzimati lijekove.

Ljepota

Određenu vrstu vrećica ispod očiju uzrokuje nakupljanje tekućina. Ako i inače imate problema s nakupljanjem tekućine pripazite da ne jedete preslanu hranu. Što se tiče konkretno podočnjaka, spavanje u uspravnijem položaju, s podignutim gornjim dijelom tijela može spriječiti nakupljanje tekućine na tom dijelu tijela. Gravitacija će omogućiti da se slijevaju prema srcu.

Spomenimo također da se posljedice zadržavanja tekućina nakon invanzivnih metoda uljepšavanja poput injekcija ili plastične kirurgije također mogu olakšati spavanjem u uzdignutom položaju.

Otečene noge

Otečene noge, koljena, skočni zglobovi, stopala uzrokovani su nakupljanjem tekućine. Puno češće se tekućina nakuplja u donjem dijelu tijela zbog učinka gravitacije. Posebno su podložne osobe veće tjelesne težine i neaktivne osobe. Aktivnost znači upotreba mišića koji pak pumpaju tjelesne tekućine prema srcu. Ako aktivnosti nema – tekućine se nakupljaju. Možete si pomoći i tijekom spavanja da uspostavite normalnu cirkulaciju podizanjem nogu iznad visine srca. To je moguće sa sklopivim + podnicama koje imaju opciju podizanja donjeg dijela.

Teže pokretne osobe

Bilo da ste starija osoba, osoba veće tjelesne težine ili se oporavljate od ozbiljnije operacije – lijeganje i ustajanje iz kreveta može vam biti znatno otežano. Možda možete provesti duže vrijeme u krevetu, ali možda stalno ustajete zbog bolova, mokrenja ili nečeg sličnog. Podizanjem gornjeg dijela tijela u krevetu olakšat ćete si ustajanje i lijeganje. Ako mislite da se nećete moći naviknuti na ovakav način spavanja, priuštite si elektroničnu podnicu koju ćete preko upravljača moći lako spuštati kada legnete i podizati kada se želite ustati.

Postura

Iako bi krevet trebao biti namijenjen samo spavanju, u digitalno doba neizbježno je da ćemo se htjeti ušukati u njega dok uživamo u TV-u, sadržajima na internetu, ali i analognoj zabavi poput čitanju knjiga. Zbog nepravilnog položaja prilikom tog radnji možemo se ukočiti i dobiti bolove u raznim dijelovima tijela te narušavamo pravilnu posturu tijela. Sklopive podnice su zato idealne za namještanje na točnu visinu u odnosu na digitalnu zabavu ili pak pozu za čitanje knjige. Nemojte se više iskrivljavati u neudobne položaje već se potpuno opustite i prepustite zabavi. Štoviše, imate li sklopivu podnicu kojoj je podesivi i dio za noge možete istovremeno olakšati svom krvožilnom sustavu cirkulaciju tjelesnih tekućina po cijelom tijelu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)