Kako smršaviti spavajući?

Često čitamo savjete kako ostati zdrav prateći određenu vrstu prehrane. Ali jeste li znali da su zdravlje i dobra linija usko vezani uz kvalitetan san?

Cijelo naše tijelo radi kao sustav koji konstantno komunicira. Mozak šalje impulse cijelim tijelom kako bi ono znalo što da radi, a iz tijela impulsi dolaze u mozak kako bi dešifrirao svijet oko nas. No jako je zanimljivo da našom probavom gotovo u potpunosti upravlja naš „drugi mozak“. Naime, crijevni živčani sustav koji upravlja probavom ima toliko razgranatu mrežu neurona i toliko je nezavisan da ga znanstvenici nazivaju „drugim mozgom“. Komunikacija mozga i probave naravno ipak postoji i može nam pomoći da razumijemo vezu sna, hrane i zdravlja.

Vjerojatno znate da se bolje osjećate jedući određenu hranu. Kada smo pod emocionalno iscrpljeni često se okrećemo hrani kao brzom rješenju za popravljanje raspoloženja. Nažalost ono traje kratko, a ima dvojaki negativni efekt: može rezultirati lošim zdravljem zbog nekvalitetne hrane te ne rješava sam problem stresa već ga samo privremeno zatomljuje.

Drugo je da kada je mozak pod stresom, crijevni živčani sustav šalje mu dodatnu krv. Ponekad se zato peristaltika mijenja i možemo osjetiti mučninu. Zbog toga ne možemo jesti dok god smo pod stresom, većinom je to dok god smo na poslu. Zatim se vraćamo kući bez da smo najmanje osam sati jeli – opuštamo se i odjednom osjećamo užasnu glad te se prejedamo.

Osjećaj gladi i sitosti smatra se da su regulirani s dva kemijska spoja: grelin (glad) i leptin (sitost). Oni se izlučuju tijekom dana u prirodnom ritmu. Ako pak ne spavamo dovoljno taj se ritam poremeti. Prema jednom istraživanju osobe koje su nedovoljno spavale (4 sata) imale su povećane razine grelina i smanjene razine leptina u odnosu na osobe koje su spavale dovoljno (10 sati).

Osim toga neke studije pokazuju da osobe koje spavaju nedovoljno, ne samo da su više gladne nego imaju potrebu za određenim vrstama hrane – onima koje su visoko kalorične i pune ugljikohidrata. To ima smisla jer takva vrsta hrane pruža puno instant energije. A znamo da je san bitan upravo za regeneriranje organizma i vraćanje energije.

Kada spavamo, mozak šalje signalu probavnom sustavu da se umiri kako bi odmorio. Zato se osjećamo loše kada jedemo puno prije spavanja – remetimo prirodni proces umirivanja probave. S druge strane prenaprezanje ovog sustava ne spavanjem i dopuštanjem da se odmori može pospiješiti nastanak primjerice dijabetesa.

Konačno, ako smo više budni imamo više vremena kada jesti. Nemogućnost spavanja često je znak pogoršanog emocionalnog stanja. Time smo napravili puni krug i vraćamo se na početnu vezu prehrane i spavanja – da nam hrana popravlja raspoloženje.

Tako upadamo u ciklus loše prehrane, nespavanja, lošeg emocionalnog stanja, lošeg zdravlja. Najefektivniji način rješavanja ovih problema jest psihoterapija. Nažalost rijetki se odlučuju na nju zbog neopravdane stigme, nedostatka vremena, novaca ili nepovjerenja. Zato se većinom okrećemo onome što možemo pokušati promijeniti sami. Ako ste pokušali mijenjati prehranu, ali vam nije išlo pokušajte promijeniti navike spavanja. Ako vas zanimaju što vam može pomoći u boljem spavanju kliknite ovdje, a za navike koje vam možda odmažu u tome pogledajte ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)