Kako bolje spavati u trudnoći s odgovarajućim madracem

Trudnoća je stanje kada se događaju znatne fiziološke, fizičke i psihičke promjene. Mijenjaju se hormoni, tijelo postaje sve teže, a uzbuđenje zbog prinove raste. Nažalost sve to dovodi i do nekih negativnih posljedica poput poremećaja spavanja od kojih tijekom trudnoće pati čak 80 % osoba

Tijekom trudnoće preporuča se položaj spavanja na boku. Spavanje na trbuhu postaje i fizički nemoguće, a spavanje na leđima pritišće žile koje dovode i odvode krv iz srca što može imati posljedice na nerođeno dijete. Ako inače spavate na leđima ili trbuhu i želite se već sada početi navikavati na spavanje na boku pogledajte kako se naučiti spavati na boku klikom ovdje.

Spavanje na boku može biti jako udobno ako se odaberu odgovarajući madrac i jastuk. Za taj položaj spavanja ne preporuča se premekani madrac u kojeg ćete utonuti s najtežim dijelovima tijela, niti pretvrd koji pak neće uopće popustiti. Dakle madrac srednje tvrdoće idealan je. Takav madrac je idealan za spavanje na boku jer popušta ovisno o pritisku – gdje je pritisak velik poput bokova dozvolit će im da više utonu, a na mjestima manjeg pritiska poput koljena neće jako utonuti. Kako biste si olakšali držati kralježnicu u neutralnom položaju možete staviti jastučić između koljena, jastučić ispod struka i jastučić ispred prsa gdje možete nasloniti ruku. Možete koristiti jastuke koje već imate ili kupiti poseban trudnički jastuk.

Naravno iznimno je važan jastuk za glavu. On mora biti čvrst i blago povinut kako bi držao vrat i glavu u prirodnom položaju. Izmjerite dužinu ramena kako biste znali koje visine jastuk treba biti. Ako želite prirodnu varijantu isprobajte jastuk od heljdinih ili pirovih ljuskica. Ljuskice se lako razmještaju unutar jastučnice u točan oblik koji trebate.

Ako imate navale vrućine tijekom trudnoće pokušajte spavati na madracu od lateksa. Ovi madraci imaju izniman elasticitet koji omogućava da „lebdite“ na njihovoj površini bez da žrtvujete udobnost. Kako nećete utonuti tako ćete svježi zrak lakše cirkulirati oko vas i hladiti vas. Madraci u koje više utonete više će vas obujmljivati i time dizati temperaturu tijela (npr. madraci od memory pjene). Dodatne pogodnosti lateksa madraca su da je najizdržljiviji pa mu vaša veća težina neće naštetiti. Također ne prenosi pokrete pa vaš partner neće osjetiti dok se tijekom noći dižete zbog učestale potrebe za mokrenjem.

Mučnina i povraćanje događaju se gotovo svima. Ponekad se ne stignete niti dići iz kreveta i dio sadržaja izbacite na krevet. Zato je bitno da je madrac jednostavan za čistiti. Ponajprije – odaberite madrac s perivom navlakom. Tako ćete lako svući cijelu navlaku i ubaciti ju u perilicu rublja ako je potrebno. Navlake se obično mogu prati na 40 °C, a nekoliko savjeta o tome pogledajte ovdje. Možete kupiti i nepromočivu navlaku kako biste dodatno zaštitili madrac. Bilo bi dobro da se sam madrac lako čisti. Madraci s oprugama jako su prozračni i brzo se suše. No i moderni materijali od pjene lako se održavaju. Lateks tu ponovno prednjači s najboljim higijenskim svojstvima.

Nadamo se da tijekom trudnoće nećete imati ovakvih nezgoda, ali jednom kada dođe beba ona će ih zasigurno imati. Pripremili smo za vas nekoliko savjeta kako općenito očistiti madrac, a posebno kako očistiti dječji madrac od mokraće.

Na kraju, ako ne želite kupovati novi madrac, možete podići razinu udobnosti s nadmadracem. Ovisno kakav madrac imate možete uzeti mekši ili tvrđi nadmadrac. Tako možete namjestiti tvrdoću na optimalnu za spavanje na boku. Također, nadmadrac će zaštiti madrac od trošenja i eventualnih nezgoda. Pripremili smo za vas nekoliko savjeta kako odabrati nadmadrac ovdje.

Sada kada imate sve što je potrebno za kvalitetan san, provjerite nekoliko savjeta što činiti i što ne činiti kako biste lakše zaspali i bolje spavali.

Želimo vam mirnu i sretnu trudnoću!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)